Pilotinstallation af hybridsolfanger på et solvarmeanlæg til fjernvarme

Formålet med dette projekt er at udvikle og afprøve et nyt koncept for termiske solfangere til anvendelse i solvarmecentraler til fjernvarme, samt få bekræftet fordelene ved den nye type solfangere. De nye paneler, som kan arbejde ved differenstemperaturer fra 60K til 160K, opfylder i høj grad behovet for solfangere til fjernvarmeforsyningsanlæg, idet den højere arbejdstemperatur bidrager til, at fjernvarmeforsyningen kan levere en betydelig større andel af den samlede energi fra solvarmeanlæg. Det højere temperaturniveau bringer også fordele med hensyn til mulighederne for at lagre energien samt med hensyn til at levere varme direkte til fremløbstemperatursiden på ledningssystemerne i en længere periode af året. Målet for projektet er, at validere at den nye hybrid solfangers konkurrencedygtighed og herunder muliggøre at fjernvarmeselskaberne kan forøge den andel af energien de frembringer fra solvarmeanlæg betydeligt, samt demonstrere at disse anlæg har lav kompleksitet, høj robusthed og lang levetid.

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at demonstrere ydeevne og konkurrencedygtighed af en ny type hybridsolfangere i en pilotinstallation på et eksisterende solvarmeanlæg til fjernvarme.


Den nye type solfangere, en hybrid mellem multiparabolsk CSP solfangere og plane solfangere er robuste og simple at installere med minimal vedligeholdelse som kendes fra plane solfangere, samtidig med at de har en højere effektivitet ved højere temperaturer som kendes fra CSP anlæg.

Solfangerdesignet vil blive optimeret således, at arbejdstemperaturområdet passer til behovet i fjernvarmen, hvor testanlægget vil blive etableret samt i henhold til kendte standarter. Envidere vil det foreslående solfangerdesign blive videreudviklet og analyseret af DTU for at sikre den bedste ydeevne.

Projektets deltagere vil lave en 100kW test facilitet, hvor realtids analyser af ydelse mm. af hybridsolfangeren vil blive monioreret og evalueret.

Resultater

Hovedmålet for projektet var at validere at den nye hybride solfanger er konkurrencedygtig og muliggør at fjernvarmeselskaberne kan forøge den andel af energien de frembringer fra solvarmeanlæg betydeligt, samt demonstrere at disse anlæg har tilsvarende lav kompleksitet, høj robusthed og lang levetid som de konventionelle anlæg med plane solfangere.

Projektgruppen har opnået projektetsmål baseret på målinger af test setup ved (Den skal omformuleres) DTU Byg og Sæby Varmeværk samt identifikation af yderligere potentiale for forbedring af panelernes konstruktion og design. Projektet har dermed vist at ideen bag en soltrackende hybrid solfanger er levedygtig og markedspotentialet er ved at blive undersøgt nærmere sammen med en industripartner.

Key figures

Periode:
2016 - 2017
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
1,99 mio.
Støttebeløb:
2,76 mio.
Støtteprocent:
58 %
Projektbudget:
4,75 mio.

Kategori

Oprindelig title
Pilotinstallation af hybridsolfanger på et solvarmeanlæg til fjernvarme
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
64015-0595

Dokumenter

Deltagere

POLYCSP ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
POLYCSP ApS 1.29 mio. 1.58 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.29 mio. 0.23 mio.
Sæby varmeværk 0.13 mio. 0.19 mio.

Kontakt

Kontakperson
Rikke Larsen
Adresse

Møllegade 21,

9750 Østervrå