Årets innovationsprojekt er en intelligent undervandsrobot

Projekt
ACOMAR robot

Partnere på tværs af energisektoren har skabt en ny undervandsrobot, som kan spare offshore-industrien for millioner af kroner. Den EUDP-støttede ACOMAR-robot høster nu også prisen som Årets Innovationsprojekt i Energy Cluster Denmark.

Marine begroninger er ofte en udfordring offshore, da de sætter sig på undervandsstrukturer og derved øger bølgelaster, som slider materialerne. Derfor skal de renses af, så strukturerne kan holde længere. Der er både høje omkostninger og risici forbundet med fjernelse af begroningerne.

I projektet ACOMAR har man derfor udviklet og testet en intelligent undervandsrobot, der delvist autonomt kan inspicere og fjerne marine begroninger på fx offshore platforme og vindmølleparker. Udstyret er skaleret ned, så det kan anvendes fra en platform eller mindre skibe end man normalt anvender, hvilket gør det mere omkostningseffektivt og mindre miljøbelastende.

ACOMAR-robotten, der minder lidt om en robotplæneklipper, bliver sat i vandet, og skal selv kunne navigere hen til strukturen, hvor den automatisk skal detektere mængde og type af begroning, og derpå rense den marine begroning af med højtryksrens.

Robotten er først testet i et bassin på land og sidenhen i et mere autentisk miljø i Fredericia Havn – begge gange med gode resultater.

"Det er et stort problem, som vi med støtte fra EUDP har tacklet i projektet, og vi har store forventninger til robottens udbredelse. Med automatiseringen af den nødvendige undervands-afrensning kan vi nemlig spare industrien for millioner af kroner. Der er derfor også stor interesse for robotten, vi har udviklet – og nu ser vi frem til at prøve den rigtigt af offshore og efterfølgende få udbredt teknologien," fortæller Eva Thrane Jensen, projektleder, Sub C Partner.

ACOMAR-projektet har nu vundet prisen som Årets Innovationsprojekt efter en afstemning blandt alle medlemmer i Energy Cluster Denmark. Partnerne har modtaget prisen på energiklyngens årsmøde i København, og er både et eksempel på, hvordan tværgående industrielle partnerskaber kan løse konkrete udfordringer for sektoren, og at samarbejde i innovationsprojekter er udviklende. Læs nyheden fra Energy Cluster Denmark her

Projektet, som blev afsluttet i 2023 , har modtaget tilskud fra EUDP på 15,36 mio. kr. 

Kontakt

Lærke Skov Hansen

Lærke Skov Hansen

Bølgeenergi, CCUS og Nordsøpuljen

+45 33 92 68 75

Amanda Videbæk Laasholdt

Amanda Videbæk Laasholdt

Kommunikation

+45 33 95 09 71