Anvendt forskning mod 2030

Interview
DTU Fotonik

Interview: DTU Fotonik medvirker i en lang række EUDP-projekter, der kaster lys over udvikling og demonstration af nye services og produkter. Her fortæller chefkonsulent Peter Behrensdorff Poulsen om sit arbejde med solenergi i EUDP-projekter.

”Jeg kan godt lide ansøgningsprocessen, fordi den tvinger én til at være markedsorienteret. Man skal ganske enkelt have en markedsrettet plan for den anvendte forskning,” siger Peter Behrensdorff Poulsen om det at arbejde med demonstration og udvikling gennem midler fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).  

Chefkonsulenten fra DTU Fotonik, hvor man forsker i lys, har mange års erfaring med EUDP-projekter. Aktuelt er flere projekter med fokus på solenergi sat i værk.

”Et spændende projekt er vores samarbejde med HSHansen, hvor vi udvikler bygningsintegrerede solceller til bygningsfacader. Det er et relativt nyt projekt, hvor vi laver en løsning, der kan skaleres op. Et andet spændende projekt handler om inspektion af solceller med droner – her er der også et stort potentiale,” fortæller Peter Behrensdorff Poulsen.

Ifølge ham kommer danske virksomheder næppe til at producere store mængder af solceller. Dog kan design og servicering af solcellerne potentielt set blive en god forretning for Danmark.

”I Danmark kan vi lave nogle flotte designs, fx når det gælder farvede solceller til facader. Vi kan også komme til at tjene gode penge på forskellige led af den service, som solceller kræver – her har vi mulighed for at blive blandt de bedste,” siger Peter Behrensdorff Poulsen.

Gode råd om EUDP-projekter
Hvad nu, hvis man endnu ikke har kastet sig ud i et EUDP-projekt? Det er bare med at komme i gang, lyder det fra DTU-forskeren.

”For mig er det motiverende at arbejde med forskning, der ikke alene har en lang, grundforskningsmæssig horisont. Meget af det, vi laver i EUDP-projekterne, vil få et liv før 2030 – og dermed bidrage til vores mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Ser vi i kikkerten, er megen grundforskning i dag nærmere rettet mod 2050 og målet om klimaneutralitet,” siger Peter Behrensdorff Poulsen og fortsætter,

”Det, vi udvikler i EUDP-projekterne, bliver faktisk til noget. Der kommer en skalering med det samme og en markedsintroduktion i enden af projekterne. Virksomhedernes motivation er der kun, hvis du kan give dem viden, der øger deres konkurrencedygtighed,” siger Peter Behrensdorff Poulsen.

Ifølge ham er samarbejdet med virksomhederne altid en balancegang.

”Bliver markedsstyringen for stærk, så får man ingen nye idéer. Omvendt skal vi også lave forskning, der ikke alene gør sig godt som artikler eller på konferencer – det skal være anvendt, så det skaber værdi omkring os. Hvis vi ser i spåkuglen, så tror jeg desuden ikke, at der vil være de samme midler i fremtiden til grundforskning, som der er i dag. Derfor vil det være relevant at se på mere anvendt og industriel forskning, blandt andet gennem midler fra EUDP,” slutter Peter Behrensdorff Poulsen.  

Emne