Teknologisk gennembrud skal eliminere fossile brændsler i cementindustrien

Projekt
ECoClay

Foto: ECoClay

Nyt EUDP-støttet projekt vil drastisk reducere CO2-udledningen fra cementproduktion. Det skal ske gennem elektrisk aktivering af ler.

Det energikrævende materiale cement er et af verdens mest anvendte byggematerialer. Cementindustrien er således ansvarlig for hele 7 % af verdens CO2-emissioner – men det vil projektet ECoClay lave om på. I det nye ECoClay-partnerskab vil en række af industriens førende eksperter demonstrere et teknologisk gennembrud, der skal reducere CO2-udledning fra cementproduktion markant.

I dag bruger man kalk, når det energikrævende materiale skal fremstilles. Ved at udskifte kalken med ler og samtidig elektrificere processen med elektricitet fra vedvarende energikilder, kan man opnå en reduktion på 35-50 % af CO2-udledningen ved produktionen af cement. Projektets støttes af EUDP med 25 mio. kr. til at udvikle og demonstrere elektrisk aktivering af ler som en del af produktionen af cement.

Cementpartnerskabet vil, med EUDP’s støtte, bygge et pilotanlæg ved Mariager Fjord, hvor det skal demonstreres, at ECoClay-processen overgår den konventionelle forbrændingsproces med en bedre proceskontrol, øget output og materialekvalitet, lavere risiko, et mindre anlæg og mindre luftforurening.

Det forventes at konstruktionen af et fuldskalaanlæg kan begynde i 2025 samt at den globale efterspørgsel efter aktiveret ler vil stige til 400 millioner ton over de næste 20 år.

Projektet bliver ledt af cementkoncernen FLSmidth. Med i ECoClay-samarbejdet er desuden Teknologisk Institut, DTU, Rondo Energy, VICAT og Cementos Argos.

Kontakt

Amanda Videbæk Laasholdt

Amanda Videbæk Laasholdt

Kommunikation

+45 33 95 09 71