Vind og bølger er et stærkt fundament for Floating Power Plant

Brint og brændselsceller
Floating Power Plant

Den danske virksomhed Floating Power Plant har af flere omgange fået EUDP-støtte til et offshore koncept, der kombinerer vind- og bølgekraft. Teknologien kan blandt andet sikre grøn strøm og renere produktionsvand til olie- og gasindustrien.

Bølgen ruller for danske Floating Power Plant.

I 2020 har virksomheden med hovedsæde på Lolland gennemført en succesfuld test af et nyt koncept, der kombinerer flydende havvind, energi fra bølgekraft og olie- og gasindustrien.

”Vi fokuserer på forretning og teknologi og baserer vores koncept mod olie/gas-markedet på tre ting: Grøn energi til olie- og gasindustrien, strøm af høj kvalitet – baseload – og et design med et fuldt processystem (Enhanced Oil Recovery), der kan injeksere vand ind i oliefelter for at øge produktionen på olie- og gasplatforme,” siger Anders Køhler, CEO i Floating Power Plant.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Timelapse fra Floating Power Plants test hos Aalborg Universitet ↑

En fuld operationel platform i skala 1:30

Testen i 2020 er gennemført i Aalborg Universitets bølgebassin med støtte fra EUDP. Sammen med APL NOV, Cefront, Lundin, Semco Maritime og forskere fra Aalborg Universitet har Floating Power Plant blandt andet gennemført et basinforsøg med et fundament til flydende havvindmøller, der med et bølgekraftsystem kan fange energien fra de bølger, der slår mod den flydende vindmølles nederste del på havet. Ved fuld skalering vil fundamentet være 80 meter bredt.

”Planen er, at vi inden for få år skal placere den kombinerede vind- og bølgeteknologi tæt på en olie- og gasplatform. Vores teknologi skal forsyne platformen med grøn strøm. Hydrogen kan integreres til enten af fungere som et batteri for at øge energikvaliteten (baseload) eller som erstatning for en del af naturgassen, der sendes til land,” siger Anders Køhler, der fremhæver teknologiens klimamæssige potentiale i Danmark og udlandet.

”2-3 procent af Danmarks CO2-udslip kommer fra olie- og gasproduktion. I Storbritannien er tallet 10-11 procent og i Norge er det over 25 procent. Det gør med andre ord en enorm, positiv forskel for vores fælles klimaregnskab, hvis vi kan implementere teknologier som vores, der kan gøre produktion af den sorte energi grønnere,” siger Anders Køhler.

Sikker adgang til platformen

Netop reduktion af CO2 er også noget, der er interessant i forretningsøjemed. I et land som Norge er der høje afgifter på CO2, og så er det ikke kun atmosfæren – men også bundlinjen – der vinder ved en grønnere produktion.

”Vores test i Aalborg har bevist, at vi kan levere en teknologi, der kan levere sikker, grøn energi – uden at gå i stykker. Det har blandt andet ført til et projekt med TOTAL Denmark. Her er vi sammen med et stort hold ved at udvikle løsninger, der potentielt kan elektrificere platformen Harald. Dette design er endnu et vigtigt skridt for os på vejen mod endelig kommercialisering, der også gavner de globale klimamål,” siger Anders Køhler.

Nyt projekt i storskala

Senest har Floating Power Plant i december 2020 modtaget 10,81 mio. kroner i tilsagn fra EUDP til at bygge verdens største PTO testanlæg. Det sker i samarbejde med Fritz Schur Energy, Seasystems og Aalborg Universitet.

"Bevillingen fra EUDP er vigtig for os. Projektet skal validere vores bølgeenergi-teknologi og hjælpe med at certificere den. Det er altafgørende for at fjerne risiko i de kommercielle projekter, vi er på vej ind i,” siger Anders Køhler. Han forventer at have et markedsklart produkt parat i 2023 – og fremhæver de danske og europæiske støtteprogrammer EUDP og Eurostars som eksempler på funding, der gør en forskel på vejen.

”Som lille virksomhed har man brug for smidighed – der er ikke meget tid til at vente på programmerne. Den mentalitet passer EUDP godt til. Det er stramt styret og er ikke fyldt op med bureaukrater og advokater. Administrationen er effektiv og der er en høj grad af tillid. Det eneste, man kunne ønske sig var, at der var endnu flere penge i puljen til endnu større projekter,” slutter Anders Køhler.

Floating Power Plants PTO 

PTO står for Power take-off, der er en metode til at tage energi fra en energikilde og transmittere den videre til en anden applikation. 

PTO-systemet, der netop har modtaget tilsagn om støtte fra EUDP, forventes at kunne bruges kommercielt i Floating Power Plants fremtidige projekter.

Systemet med kombineret vind- and bølgekraft, hvor fire PTO-systemer vil kunne levere 1 MW strøm.

Læs mere på https://www.floatingpowerplant.com/ 

 

Kontakt

Karina Remler

Karina Remler

Vind

+45 33 92 66 32