Avanceret indvindingsmetode til olie- og gasreservoirer

Smart Water - Advanced Water Flooding er en samling af metoder til at forbedre olieudvindingen (EOR, Enhanced Oil Recovery) i danske olie reservoirer. Metoderne indebærer intelligente ændringer af saltholdigheden af det injicerede vand. Det nye system kan forbedre olieudvindingen med op til 10% uden høje merudgifter eller miljømæssige virkninger. Projektet kombinerer erfaringerne fra de store operatører i Nordsøen med state-of-the-art forskning på DTU. Målet er at udvikle nye innovative vandoversvømmelsesmetoder, der kan pilottestes i de danske oliefelter i Nordsøen.

Gennem styring af injektionsvandets sammensætning, er der mulighed for at olieindvindingen fra danske felter kan øges. Projektets mål var derfor: Kan vi afdække mekanismerne bag effekten af smart water? Hvad indflydelse har forskellen i lithologi? Hvad er effekten på grønsand og på kridt? Hvad er effekten af forskellig kulbrintesammensætning? Kan vi hente injektionsvand fra tænkelige grundvandsforekomster under Nordsøen?
Projektbeskrivelse
Det er projektets formål at formulere et forslag til et pilotanlæg, der involverer intelligent vandinjektion i danske kulbrintereservoirer. I projektet vil der blive udført laboratorieforsøg, hvor vand med forskelligt indhold af ioner pumpes igennem borekerneprøver. Forsøgene vil blive udført ved typiske reservoirtemperaturer. Ud fra eksisterende geofysiske boringsdata vil det også blive undersøgt om vand fra sandlag i undergrunden vil kunne anvendes til formålet. Der vil blive udført termodynamisk, reservoirteknisk og bjergartsfysisk modellering af væskeblandinger og af væske-bjergartsblandinger. Nye undersøgelser på DTU peger på at prevandskemien kan have betydelig indflydelse på indvindingsgraden af olie fra vandvåd kalk. Her kan både bjergarts-væske og olie-vand processer spille en rolle. Det forventes at et pilotforsøg med Smart Water vil være teknisk muligt et år efter projektets afslutning.
Resultater
Vores forskningsresultater tyder på at flere mekanismer kan have virkning: 1) udfældning af partikler i porevandet, 2) ændring i fugtpræference og 3) poreelastisk respons.
Partikeludfældning og poreelastisk respons kan have betydning i kridtet, mens fugtpræferenceændringer kunne have indvirkning i grønsand. Dette formål blev ikke opfyldt.
Ud fra tolkning af eksisterende borehulslogs lykkedes det ikke at udpege egnede ferskvandslag under dansk Nordsø.

Key figures

Periode:
2011 - 2015
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
10,95 mio.
Støttebeløb:
10,00 mio.
Støtteprocent:
48 %
Projektbudget:
20,95 mio.

Kategori

Oprindelig title
Smart Water - Avanceret indvindingsmetode til danske olie- og gasreservoirer
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Journalnummer
64011-0009

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 10.00 mio. 0.95 mio.
A.P. MØLLER - MÆRSK A/S 5.00 mio.
Ørsted A/S 5.00 mio.

Kontakt

Kontakperson
Professor Erling H. Stenby, Chairman og CERE
Adresse

Danmarks Tekniske Universitet. Center for Energiressourcer (CERE DTU)
Kemitorvet, Bygning 206
DK-2800 Kgs. Lyngby
www.cere.dtu.dk
Stenby, Erling H. , 22616875, ehst@kemi.dtu.dk
Øvr. Partnere: Mærsk Oile og Gas A/S. EOR; DONG Energy A/S