Biogas til transport

Projektets formål er at gennemføre et 360 gr. feasibility study af en værdikæde for lokal produktion af flydende biogas på Samsø til fossilfri drift af Samsøfærgeme og landtransport på øen. Den skal udgøre kemelementet i et Smart Energy System, der kan gøre Samsø til modelsamfund for den nationale 2050 målsætnin om et 100% fossilfrit Danmark

Projektets formål var at gennemføre et 360 gr. feasibility study af en værdikæde for lokal produktion af flydende biogas (LNBG) og komprimeret biogas (CNBG) på Samsø til fossilfri drift af Samsøfærgerne og landtransport på øen. Produktion og opgradering skulle udgøre kernelementet i et Smart Energy System, der kan gøre Samsø til modelsamfund for den nationale 2050 målsætning om et 100 % fossilfrit Danmark.
Projektbeskrivelse

Som led i Samsøs ambition om at blive 100% fossilfri ø i 2030, ønsker Samsø Kommune at etablere en værdikæde for biogas, der skal sikre fossilfri drift af Samsøfærgen og landtransport på øen ved brug af lokal produceret flydende biogas (LBG). Det er imidlertid en omfattende og kompleks proces med mange ubekendte. Inden der foretages en række store investeringer, skal der derfor gennemføres et feasibility study af kæden.

Det vil bestå af 5 delelementer med hver sit fokus:
Produktion af biogas: Forudsætninger og potentialer - teknologisk, biologisk og økonomisk. Produktion af LBG - optimal teknologisk løsning ifht. kapacitet og behov og integration med eksisterende vedvarende energisystemer.
Biogas til transport: teknologiske muligheder for anvendelse af LBG til færger og øvrig transport holdt op mod alternative fossilfrie drivmidler. Smart Energy System - biogaskæden som et integreret Smart Energy System 2050 modelsamfund - de afledte effekter af Samsø som 2050 modelsamfund. Feasibility studiet skal give et så fyldestgørende billede af potentialer og risici, at der efterfølgende kan træffes beslutning om realisering af biogasværdikæden eller evt. andre løsninger, og i så fald give grundlag for at tilvejebringe den nødvendige finansiering og etablere det rette partnerskab bag

Resultater

Resultatet viser at det er teknisk, økonomisk, organisatorisk og juridisk muligt at etablere en biogas værdikæde på Samsø, hvis der er lige adgang til støttemuligheder.

Projektet har vist, at det teoretisk er muligt at etablere lokal produceret energi til alsidige formål, herunder transport til skibsfart, via en holdbar teknologisk løsning der indeholder hele værdikæden. Derved opfylder studiet den overordnede strategi om et fossilfrit samfund der tager hensyn til bæredygtighed. Projektet har affødt, at der nu arbejdes konkret på etablering af biogasproduktion.

Projektet er yderligere omtalt på denne hjemmeside: https://www.samsoe.dk/borger/energi-og-klima/biogas

Key figures

Periode:
2014 - 2015
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
1,91 mio.
Støttebeløb:
1,99 mio.
Støtteprocent:
51 %
Projektbudget:
3,91 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64014-0173

Dokumenter

Deltagere

Samsø Kommune (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Samsø Kommune 0.29 mio. 0.54 mio.
PlanEnergi 0.43 mio. 0.35 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.22 mio. 0.02 mio.
Teknologisk Institut 0.36 mio. 0.19 mio.
Remergy 0.21 mio. 0.31 mio.
NærEnergi 0.07 mio. 0.07 mio.
Samsø Elektro 0.06 mio. 0.06 mio.
Minor Change Group 0.22 mio. 0.22 mio.
Samsø Energiakademi 0.15 mio. 0.15 mio.