CHOCO2LATE

CO2 vil være en nødvendig ressource i den grønne omstilling af to hovedårsager; 1) at kompensere sektorer, der er svære at dekarbonisere for at nå CO2-neutralitet i 2050, og 2) for at sikre produktionen af ​​kulstofbaserede brændstoffer, kemikalier og materialer i et kulstofdrevet PtX-industrielt setup. Paradoksalt nok, på trods af at vi kæmper mod klimaændringer på grund af CO2-ophobning i atmosfæren, er CO2-mangel en reel trussel, hvis vi kun indregner CO2 fra punktkilder. Atmosfærisk CO2 er en næsten ubegrænset ressource, og CO2-fangst direkte fra luften er den eneste langsigtede løsning til at levere tilstrækkeligt kulstof til PtX-industrien (CCU) og til at opnå netto CO2-negativitet (CCS). På trods af de nuværende højere omkostninger ved DAC i forhold til fangst fra punktkilder, vil DAC sandsynligvis blive et vendepunkt på lang sigt på grund af den ubegrænsede ressource. Faktisk forudsiger fremskrivninger, at 80 % af den industrielt nødvendige CO2 vil komme direkte fra luften. DAC-pilotanlæg er i øjeblikket i drift, men teknologiens fulde potentiale er stadig uforløst og udfordret af højt forbrug af energi og vand, negative miljøpåvirkninger af absorbenter og brugen af ​​kulstofbaserede brændstoffer til sorbentregenerering, som negativt udligner CO2 indfangningseffektivitet. Der er således et stort behov for tekniske løsninger, som kan forbedre effektiviteten og alsidigheden af ​​DAC-systemer.

Formålet med projektet er at udvikle en løsning, der både er teknisk mulig i stor skala og økonomisk attraktiv til at opsamle CO2 direkte fra luften. Når en sådan teknologi lykkes, kan den i væsentlig grad mindske den fremtidige risiko for CO2-mangel til PtX-formål.,

Projektbeskrivelse

CHOCO2LATE projektet har som endeligt mål at udvikle og demonstrere en komplet proceskæde fra CO2 fra luften og solcellestrøm til flydende Fischer-Tropsch brændsel. Dette projekt vil fokusere på fangsten af CO2 fra luften ved at udvikle en innovativ luftskrubber og kalcineringsteknologi. Luftskrubberen vil benytte en sorbent der kan indfange CO2 fra luften med et minimum tab af vand, have et lavt energiforbrug og et minimum af processer. Kalcineringsreaktoren vil være CO2 neutral og vil virke ved en signifikant lavere temperatur end state-of-the-art teknologi. Rationalet ved at satse på DAC er, at der kun er minimale meromkostninger herved sammenlignet med fangst af CO2 fra punktkilder. Endvidere kan teknologien skaleres nærmest uendeligt og endelig undgås forureningen af kemiske stoffer fra røggasserne fra f.eks. cementfabrikker. Den teknologiske udvikling vil kombineres med videnskabelige laboratorieforsøg og modellering, som kobler teknologien med de økonomiske og miljømæssige effekter. Projektet er et ligeværdigt privat/offentligt samarbejde mellem udviklingsvirksomheden TK Energy og Aalborg Universitet med support fra stærke kompetencer i form af COWI, Aqueous Solutions. Konsortiet har til sammen de tekniske, videnskabelige og kommercielle kompetencer, som skal til for at gøre projektet succesfuldt. Teknologien vil, når dens skalérbarhed til GW effekt er blevet demonstreret overbevisende, blive licenseret eller solgt til førende energiselskaber.

Key figures

Periode:
2022 - 2025
Bevillingsår:
2021
Egen finansiering:
6,70 mio.
Støttebeløb:
11,54 mio.
Støtteprocent:
63 %
Projektbudget:
18,24 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Keywords
CCUS Elektrificering Power-to-X
Projekttype
Forskning Udvikling
Journalnummer
64021-3206

Deltagere

TK Energy (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
TK Energy 5.05 mio. 3.42 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 5.81 mio. 2.55 mio.
COWI A/S 0.33 mio. 0.50 mio.
Aqueous Solution Aps 0.35 mio. 0.23 mio.

Kontakt

Kontakperson
Thomas Koch
Adresse

Værftsvej 8,
DK - 4600 Køge
Tlf.: 22 61 10 47