COBRA II

COBRA II er en fortsættelse af et teknologiudviklings platform for HT PEM brændselsceller der dækker udviklingen af brændselscelle stakken og dens komponenter samt integrationen af et komplet system. Målet er et effektiv, kost effektiv generisk 5 kW integreret brændselscelle system, der er relevant til en række specifikke applikationer.

COBRA II er en fortsættelse af udviklingen af en teknologiplatform for højtemperatur PEMbrændselsceller, der dækker både selve brændselscellestakken og dens komponenter samt integrationen i et komplet system. Formålet med projektet har været at opnå et effektivt og omkostningseffektivt standard 5 kW integreret brændselscellesystem, der er relevant til en række specifikke applikationer.
Projektbeskrivelse

Teknologien udviklet i dette projekt vil være konkurrencedygtig i et verificeret og bevist marked, hvor tusindvis af brændselscellesystemer benyttes allerede. COBRA-programmet har allerede vist gode resultater, og ambitionen er at skabe yderligere arbejdspladser og bæredygtig vækst i de involverede virksomheder og tilknyttede industrier. Teknologien tilbyder en levedygtig og omkostningseffektiv løsning til at reducere CO2-udledningen og skabe et 100% vedvarende energisystem i Danmark. HT PEM brændselscelle Systemet har en integreret brændstof reformer, der kan omdanne methanol til hydrogen og muliggør genbrug af brændselscellens udstødningsvarme. Dette giver en meget høj effektivitet med et billigt, vedvarende og let håndterbart brændstof. Den vedvarende methanol kan fremstilles biologisk af biomasse eller syntetiseret fra hydrogen og kulstof. Hovedformålet med COBRA II er at tage resultaterne og fremskridt fra COBRA I og anvende dem på den næste fase af COBRA roadmappet - dette inkluderer et øget fokus på et integreret system med BOP komponenter samt kerneteknologi, mere specifikt MEA, Stack og reformator.

• Det primære mål for projektet er at optimere platformen fra COBRA I.

• Optimere og øge ydeevnen indenfor nøgleparametre i henhold til COBRA teknologi roadmap.

• Udvikle Balance of Plant og system-komponenter. • Omkostningsoptimering og produktions-setup • 3-5 moduler indsat i marken demonstration og OEM verifikation

• Yderligere kommerciel analyse og aktiviteter. Projektet vil øge systemets levetid fra 3000 til 5000 timer og reducere prisen fra 4000 til 2600 EUR / KW.

Endvidere reduceres systemets effekttæthed med 25% og opstart til 10 min. Slutproduktet vil være baseret på dansk teknologi og universitet knowhow hele vejen fra de vigtigste komponenter i brændselscellestakken at viden fra universiteter til samling af modulet, hvilket gør det unikt i branchen. Primære aktiviteter DTU: Elektrodeholdere og katalysator optimering nedbrydning analyser, testaktiviteter. DPS: Udvikling og
optimering af MEA s, udvidelse og udvikling af MEA fremstillingsprocesser. SER: Stack og modul optimering, BOP-komponenter udvikling, produktion setup og produktmodning. AAU: Test aktiviteter, systemudvikling og komponent udvikling. Perspektiver Udfordringerne er store, men potentialet er også stort og vil føre til en tredobbelt regnede MDKK omsætning i 2020 med en bæredygtig vækst, der fører til dette. Den kommercielle udvikling er begyndt med lavt strømforbrug rækkevidde luftkølede teknologi, som viser den økonomiske gennemførlighed og nærhed til markedet - men også begrænsninger i form af markedsadgang. Det gennemprøvede målgruppe er backup power og materialehåndtering med udsigt til automotive applikationer ved at give BEV at udskifte alle forbrændingsmotorer med en ren og bæredygtig teknologi / brændstof. Det vigtigste perspektiv er at sikre dansk teknologi og produktion fra celle til applikation og sikre Danmark høster alle fordelene.

Resultater

I projektet blev forbedringer indarbejdet i designet og i systemarkitekturen.
Omkostningsoptimeringen blev opnået ved at have en højere grad af komponentintegration og en øget standardisering på den elektriske/elektroniske side. Det har muliggjort en større produktion af enheder og forbedret kvalitetskontrol, for derved at reducere antallet af potentielle flaskehalse og tilbagekaldelse af enheder, som ikke lever op til fastsatte kvalitetskrav.

I projektet har der været fokus på bl.a. at udvikle den membran, herunder de elektroder, hvor de kemiske reaktioner foregår – en såkaldt Membrane Electrode Assembly (MEA). For at få en tilstrækkelig høj elektrisk spænding til eksempelvis at drive en bil sætter man mange MEA’er sammen i en stak. Danish Power System har påvist, at gode resultater er mulige med den anvendte
MEA teknologi, og SerEnergy har sammen med AAU og DTU eftervist denne gode fremdrift. Udfordringen er nu at kunne sikre en ensartet kvalitet, og ikke mindst identificere kvaliteten af en MEA.

Key figures

Periode:
2013 - 2017
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
17,66 mio.
Støttebeløb:
21,92 mio.
Støtteprocent:
55 %
Projektbudget:
39,58 mio.

Kategori

Oprindelig title
COmmercial BReakthrough of Advanced Fuel Cells II - COBRA II
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64012-0257

Dokumenter

Deltagere

SERENERGY A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
SERENERGY A/S 8.05 mio. 12.07 mio.
DANISH POWER SYSTEMS ApS 6.41 mio. 4.27 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 4.60 mio. 0.81 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.86 mio. 0.51 mio.