COLLATE - CO2 analyse og test faciliteter.

Projekt COLLATE har fokus på at udvikle/optimere metoder, kompetencer og udstyr til analyse og simulering relateret til CCUS. Det overordnede formål med projektet er at støtte den voksende CCUS-industri ved at sikre, at et danskbaseret laboratorium, indeholdende industrielle og kommercielt levedygtige værktøjer, stilles til rådighed for den voksende industri. Dette med formålet at blive kommercialiseret og udnyttet af de forskellige interessenter relateret til CCUS-industrien både nationalt og i udlandet.

Der vil være flere parallelle spor aktivt kørende i projektet. To separate spor med fokus på videnskabelig forskning af forskellige materialer og samtidig udvikling af mindre laboratorieudstyr. Disse spor vil blive drevet af henholdsvis DTU og GEUS (I samarbejde med Wintershall DEA). Det andet spor vil fokusere på at udvikle og bygge et større laboratoriesystem, som vil blive benchmarket mod mindre laboratorieskalaforsøg og igangværende forskningsresultater (OTS/EMS). Adskillige yderligere aktiviteter vil også blive gennemført i samarbejde mellem projektpartnerne, herunder sparring og løbende dialog med relevante problemejere og industrielle interessenter (INEOS og Wintershall DEA). De administrative opgaver vil hovedsageligt blive varetaget af ECD.

Projektbeskrivelse

COLLATE-projektet vil hovedsageligt bestå af tre parallelle spor.

Spor A)

I WP5 (GEUS lead) er vores mål at producere cementprøver og stenprøver, definere saltlagesammensætninger, udføre eksperimenter for at teste eksperimentelle procedurer og benchmarke ydeevnen af ​​Ocean Teams cementreaktorer, skitsere testprotokoller og opnå ny viden om cementreaktivitet til at forudsige adfærd, når de udsættes for CCS-forhold.

Spor B)

Formålet med WP4 (DTU lead) arbejdspakken er at benchmarke OTS-testriggens evne til at teste metalliske materialer i forbindelse med CCS og validere resultatet. Samtidig forstå korrosion af forskellige materialer. Der vil blive udført en kombination af test i laboratorieskala (ved DTU-MEK) og faktisk tilstandssimuleringstest (ved brug af OTS-testrig).

Spor C)

I tæt samarbejde med både WP4 & 5 vil OTS bygge videre på allerede kendt teknologi og metoder, som tidligere blev brugt af OTS i et medfinansieret (DHRTC) forundersøgelse, som demonstrerede funktionaliteten af ​​en tidlig prototypeopsætning. En ny og bedre flow-loop/CCUS-simulator vil blive designet, bygget og testet. Dette vil blive sammenlignet med resultater fundet i de små laboratorieforsøg udført af GEUS og DTU.

Bel

Key figures

Periode:
2022 - 2024
Bevillingsår:
2021
Egen finansiering:
8,27 mio.
Støttebeløb:
17,84 mio.
Støtteprocent:
89 %
Projektbudget:
20,11 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Projekttype
Forundersøgelse Internationalt - ikke IEA Forskning Udvikling Demonstration
Journalnummer
64021-2087

Deltagere

OCEAN TEAM SCANDINAVIA A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
OCEAN TEAM SCANDINAVIA A/S 6.84 mio. 4.56 mio.
ESBJERG MARITIME SERVICE ApS 1.36 mio. 1.36 mio.
Wintershall Dea 1.33 mio. 0.90 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.87 mio. 0.33 mio.
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland 4.73 mio. 0.53 mio.
INEOS E&P A/S 0.15 mio. 0.23 mio.
Energy Cluster Denmark 0.56 mio. 0.38 mio.

Kontakt

Kontakperson
Benjamin Lorenzen
Adresse

Vesterhavsgade 56
6700 Esbjerg

Tlf.: +45 75180077 eller +45 24425926