DanRETwin: Beslutningsstøtte baseret på digitale tvillinger for optimal energi-retrofitting af den danske bygningsmasse med fokus på dekarbonisering

Centre of Energy Informatics, Mærsk Mc-Kinney Møller Institutet

Projektet imødekommer et presserende behov i byggesektoren, målrettet optimering og opskalering af energirenoveringsindsatsen. For at hjælpe dette foreslår vi en innovativ Digital Twin-løsning (DanRETwin) til optimal energieftermonteringsbeslutningsstøtte og datadrevet ydeevneoptimering som et skridt fremad for at dekarbonisere eksisterende bygninger.

Projektbeskrivelse

I størstedelen af eksisterende renovationsprojekter på bygninger, bliver retrofitting udført med en bygning-til-bygning fremgangsmåde, uden nogen form for systematisk evaluering og med brugen af statiske værktøjer, der indeholder grove antagelser og generiske inputs. Dette har resulteret i en årlig energirenoveringsrate på 1% af den samlede bygningsmasse. Derfor er der brug for nye metoder og der skal introduceres nye innovative redskaber til at øge den samlede indsats og facilitere optimeret og accelereret energi-retrofitting af den eksisterende danske bygningsmasse. Projektet vil designe og udvikle den første Digitale Tvilling (DanRETwin) til support af optimal energi-retrofitting, retro-commissioning, og driftsoptimering af offentlige- og kommercielle eksisterende bygninger. Løsningen er drevet af driftsdata ved brugen af clamp-on IoT sensorer, der i kombination med machine-learning og kunstig intelligens vil muliggøre udviklingen af skalérbare og datadrevne energimodeller af bygninger.

Ved brugen af DanRETwin, 1) bygningsejere vil få en mere energieffektiv og komfortabel retrofitted bygning, 2) facilitetsledere vil få et redskab til avanceret monitorering og systematisk retrocommissioning på de nyligt retrofittede bygninger, der eliminerer fejl og reducerer tab, 3) konsulenter vil opnå en potentiel løsning til at retrofitte, forbedre, og optimere driften af klienters bygninger samt informere om optimale beslutninger og forbedringer, og 4) byplanlæggere vil få et effektivt, skalérbart, og tilpasningsdygtigt redskab til at øge indsatsen inden for retrofitting og vurdere forskellige scenarier.

Projektet vil blive udført i et samarbejde mellem SDU Center for Energy Informatics på Syddansk Universitet, Remoni A/S, NRGi Rådgivning A/S, og Aarhus kommune. Løsningen, i form af den Digitale Tvilling, vil først blive testet på SDU Live-Lab campusbygning OU44, efterfulgt af en demonstration og evaluering gennem to case studies fra Aarhus kommunes bygningsportfolio, en offentlig skole, og en kontorbygning.

Key figures

Periode:
2023 - 2026
Bevillingsår:
2022
Egen finansiering:
2,11 mio.
Støttebeløb:
4,30 mio.
Støtteprocent:
67 %
Projektbudget:
6,41 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Keywords
Bygninger og byggeri Data, digitalisering og automatisering Energieffektivisering
Projekttype
Udvikling Demonstration
Journalnummer
640222-496754

Deltagere

Syddansk Universitet (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Syddansk Universitet 2.58 mio. 0.29 mio.
ReMoni ApS 0.91 mio. 0.61 mio.
NRGI Rådgivning A/S 0.61 mio. 0.92 mio.
Affald Varme Århus 0.20 mio. 0.29 mio.

Kontakt

Kontakperson
Muhyiddine Jradi
Adresse

Adresse: Campusvej 55, 5230 Odense M, Odense, Denmark

Tlf.: 24601420                               

E-mail (projektleder): mjr@mmmi.sdu.dk

Hjemmeside: http://www.sdu.dk/en/forskning/centreforenergyinformatics