Dansk deltagelse i IEA EBC Annex 71

Formålet er at tilvejebringe teknikker til monitorering af bygninger og systemer i brug, samt udvikle og validere reproducerbare karakteriseringsmetoder – baseret på en statistisk og fysiske viden. Karakteriseringen vil give information kan anvendes til effektiv beslutningstagning fx relateret til drift og energirenovering.

Projektbeskrivelse

For at reducere energiforbruget i bygninger pålægger politiske beslutningstagere strengere krav med hensyn til den energimæssige ydeevne for nye og renoverede bygninger, samt brugen af vedvarende ressourcer. Reguleringer af bygningers ydeevne udføres i designfasen ved at beregne det teoretiske energiforbrug, men studier viser, at den faktiske ydeevne ikke lever op til de designede mål. En bedre forudsigelse, karakterisering og kvalitetssikring af bygningens faktiske ydeevne er afgørende for at realisere den verdensomspændende tilsigtede energireduktion. Kvantificering af bygningers faktiske ydeevne kan realiseres effektivt ved in situ målinger og analyse med statistiske metoder. I Annexet er målet at tage skridtet mod bygninger og systemer i brug, ved at udvilke metoder til at opnå pålidelige resultater baseret på data opsamlet af permanent installerede sensorer. Målet er således at kunne udtrække vigtige oplysninger om ydeevne, som igen kan anvendes til effektiv beslutningstagning fx relateret til energirenovering. Målene skal nås ved en udvikling og validering af reproducerbare karakteriseringsmetoder af bygninger og systemer – baseret på en statistisk og fysiske viden. En stor del af indsatsen vil fokusere på analysemetoder til disaggregering af bygningens energiforbrug til sine tre hovedkilder: varmetab igennem klimaskærmen, system ydeevne og bygningsbrugere.

Resultater

Formålet var at tilvejebringe teknikker til monitorering af bygninger og systemer i brug, samt udvikle og validere reproducerbare karakteriseringsmetoder – baseret på en statistisk og fysiske viden.
IEA EBC Annex 71-projektet var begrænset til boligbyggeri, for hvilket udviklingen af data-drevne karakteriserings- og kvalitetssikringsmetoder, blev undersøgt. Karakteriseringsmetoder har til formål at oversætte en bygnings dynamiske respons målt i data til en forenklet model, der kan anvendes i prædiktiv kontrol, fejldetektion, optimering af fjernvarmesystemer osv. Kvalitetssikringsmetoder har til formål at estimere fra data nogle af de mest relevante faktiske faktorer, der påvirker en bygnings ydeevne, f.eks. hvor isoleret bygningen er ved at estimere varmetabskoefficienten.
Dansk deltagelse i samarbejdet har betydet værdifuld information iht. metoder til at opnå pålidelige resultater baseret på data opsamlet af permanent installerede sensorer.
Annex 71-projektet var organiseret i fem dele:
1) Muligheder og begrænsninger ved fællesdatabaser og overvågningssystemer.
2) Udvikling af dynamiske dataanalysemetoder, der er egnede til at beskrive bygningers dynamiske respons.
3) Udvikling af dynamiske dataanalysemetoder egnet til fysisk parameteridentifikation af bygninger.
4) Hvilket omfang metoderne, der er udviklet i del 2 og del 3, kan anvendes i forskellige reguleringer og lovgivninger.
Resultaterne er dokumenteret i fire rapporter, der er tilgængelige på Annex 71 hjemmesiden.
I del 5 blev der samarbejdet med DYNASTEE (www.dynastee.info) om kommunikation og uddannelse.

Key figures

Periode:
2017 - 2019
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
0,15 mio.
Støttebeløb:
1,34 mio.
Støtteprocent:
90 %
Projektbudget:
1,48 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64017-05139

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.76 mio. 0.08 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.58 mio. 0.06 mio.

Kontakt

Kontakperson
Peder Bacher
Adresse

Anker Engelundsvej 1 

2800 Kgs. Lyngby

45253408

Email
pbac@dtu.dk