Decentralt biogasanlæg med varmepumpeteknik, varmelagring og automatisering

ComBigaS vil udvikle et gård-biogasanlæg, hvor energitilførslen begrænses mest muligt og gasproduktionen maksimeres. Anlæggene udvikles med henblik på en høj grad af standardisering og dermed lettere etablering og efterfølgende driftsvenlighed.

Projektet har til formål at udvikle og afprøve standardiserede moduler til en ny type gårdbiogasanlæg, der anvender en varmepumpe til procesvarme kombineret med software til en halvautomatisk styring. Det skal give lavere energiforbrug, større gasleverancer og bedre muligheder for energilagring. Anlæggene vil derfor være særligt velegnede til at levere til Ringkøbing-Skjerns-projektets regionale biogas-transmissionsnet.
Projektbeskrivelse

Projektet udvikler et mindre biogasanlæg med minimalt energiforbrug til procesopvarmning og et nyudviklet koncept til energitilførsel.  Anlæggets modtage/blandetank anvendes til varmeakkumulering. Der er tale om en anlægstype, hvor traditionelle varmevekslere ikke er rentable  på grund af relativ stor anlægsinvestering og behov for supplerende opvarmning.

Da opvarmning af blandetanken medfører udvikling af biogas, overdækkes tanken med gastæt overdækning.  Biogasanlægget etableres med en thermofil primær rådnetank (ca. 52 grader C) samt en mesofil sekundær rådnetank (ca. 37 grader C). To-trinsprocessen skal sikre en optimal udrådning af biomassen og hermed bedst mulig gasproduktion. Den termofile udrådning sikrer endvidere, at den tilførte gylle hygiejniseres i henhold til veterinære krav om reduktion af bakterier og virus, således at der kan behandles gylle fra flere landbrug.

Nyudviklingen består i:

  1. Nyt koncept til forsyning af biogasanlægget med procesvarme.
  2. Absorbere til optag af varme fra den afgassede biomasse til varmepumpen (denne varme udnyttes normalt ikke): Optag af varme fra sekundær rådnetank via nedkøling fra ca. 52 grader C til ca. 37 grader C. Optag af varme fra biomasse, der pumpes fra sekundær rådnetank til lager via nedkøling i varmeveksler, fra ca. 37 grader C til ca. 10 grader C.
  3. Anvendelse af modtage/blandetank som varmelager. Derved kan denne tank anvendes som varmelager i perioder, hvor elprisen er lav. Ved opvarmning af tanken vil el-forbruget til omrøring samt neddeling blive reduceret.
  4. Styringssystem til styring af varmetilførsel/køling samt, til at muliggøre tilførsel af procesvarme afhængig af elpris.
  5. Reduktion af anlægsinvestering og driftsomkostninger gennem standardisering - mange anlæg i samme organisatoriske ramme.
  6. Lavere varmeforbrug end i de kendte anlægsdesign.
  7. Gaskvalitetsmåling i relation til afregningssystemer og kvalitetskrav fra aftagere

ComBiGas med underleverandører der hvor demonstrationsanlægget skal opføres i Hemmet ved Tarm. Fra venstre ses:

ComBiGas med underleverandører forsamlet på det areal, hvor demonstrationsanlægget skal opføres i Hemmet ved Tarm. Fra venstre ses:

  • Martin Skaaning, Dan Pig, står for økonomistyringen af projektet
  • Jens Jørn Helth, ComBiGas, projektleder på byggeriet af demonstrationsanlægget
  • Vagn Larsen, Vagn Larsen tømrer- og snedkerfirma, bygger kontrolhuset til demoanlægget
  • Sten Larsen, Landia, leverer pumper og udstyr til omrøring i tankene
  • Klaus Høgh, direktør ComBiGas, projektansvarlig og ansvarlig for kommercialisering af projektets resultater
  • Svend Kejser, Assentoft Silo, leverer isolerede tanke til anlægget
  • Kent Skaaning, medejer af ComBiGas og idemand bag projektet
  • Søren Jensen, KH-Nordterm, levere varmepumpemoduler
  • Allan Pagaard, Scanflex leverer gastæt og isoleret overdækning til gyllebeholderne
  • Carsten Traberg, Holtech,  leverer styring og SCADA system til projektet
Resultater

Med projektet er der udviklet et lovende koncept for biogasanlæg, hvor varmepumper indgår til at opvarme og vedligeholde varmen i biomasserne – dvs. gylle med tilsætning af fast biomasse. Det er påvist, at varmepumperne kan vedligeholde varmen i reaktorerne og opvarme nytilført biomasse, ved en daglig tilførsel af 90 tons biomasse. Varmepumperne har leveret varme med en COP (effektivitet) på over 3,0 i en fire-måneders periode, hvilket er meget tilfredsstillende.

Desuden er et nyt indtagesystem til faste biomasser blevet udviklet og afprøvet i projektet, hvis formål er at effektivisere opblandingen af faste biomasser med svinegylle. Det er påvist, at dybstrøelse mv. kan opblandes med gylle til en homogen pumpbar biomasse.

Kommercielt er der stor interesse for demonstrationsanlægget fra potentielle kunder fra både Danmark og internationalt. Der er afgivet tilbud på flere anlæg i Danmark, og der indgået aftaler med en række partnere i forskellige lande, som fremover vil sælge biogasanlæg ud fra dette design på licens. Der er allerede realiseret salg af 2 anlæg i henholdsvis Frankrig og Sydafrika.

Key figures

Periode:
2011 - 2013
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
6,21 mio.
Støttebeløb:
6,21 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
12,41 mio.

Kategori

Oprindelig title
Decentralt biogasanlæg med varmepumpeteknik, varmelagring og automatisering
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64011-0011

Deltagere

COMBIGAS ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
COMBIGAS ApS 6.21 mio. 6.21 mio.

Kontakt

Kontakperson
Høgh, Klaus
Adresse

ComBigaS ApS
Tinghøjvej 13
DK-6893 Hemmet
www.combigas.dk
Høgh, Klaus , 96808060, kh@combigas.dk
Øvr. Partnere: