Deltagelse i IBPSA Project 1, videreførelse af IEA EBC Annex 60, vedrørende Modelica (2017-22)

Institut for Byggeri, By og Miljø

IBPSA viderefører arbejdet fra IEA EBC Annex 60. IBPSA Project 1 vil videreudvikle beregningsværktøjer, som vil indgå i design og drift af bygninger, installationer og fælles energisystemer, så der opnås integrerede, robuste og ydelsesorienterede systemer med lavt energiforbrug og lav spidsbelastning.

Hovedformålet med at deltage i det internationale netværksprojekt IBPSA Project 1 har været at fremme samarbejdet med flere ledende internationale forskningscentre inden for modellering og simulering af energi i bygninger.

Projektbeskrivelse

SBI/AAU har, på baggrund af støtte af EUDP i perioden 2012-2017, deltaget i det internationale samarbejde i IEA EBC Annex 60, som drejer sig om udvikling og demonstration af nye beregningsteknologier blandt andet baseret på open source standarden Modelica. Arbejdet videreføres i IBPSA (International Building Performance Simulation Association) Project 1 - og ikke i Annex 60 - idet parterne i Annex 60 finder det nødvendigt, at arbejde på en platform, som giver mulighed for dybere diskussioner, og som har en større og bredere kontaktflade end parterne i Annex 60. Der arbejdes i øjeblikket på udformning af en samarbejdsaftale mellem IEA og IBPSA.

Gennem deltagelse i det internationale samarbejde har SBI/AAU dels bidraget til udvikling og tilpasning af modelbiblioteket i Modelica, så det passer til byggeri i Danmark, dels deltaget i udvikling af nye modeller, som nu indgår i biblioteket. Det er af betydning for Danmarks position i det internationale samarbejde på området, at SBI/AAU deltager i det videre arbejde med udvikling af Modelica. Modelbiblioteket skal videreudbygges med modeller som gør det muligt at analysere systemløsninger og fælles energisystemer, så der opnås integrerede, robuste og ydelsesorienterede systemer med lavt energiforbrug og lav spidsbelastning.

Med reference til "Draft Workplan IBSPA Project 1, May 17, 2016", vil SBI/AAU deltage som "Organizational participant", og SBI/AAU bidrage til samarbejdet i WP 1.1 Library for design and operation, WP 3.1 Application og WP 3.2 Dissemination. Modelica og det tilhørende modelbibliotek vil blive introduceret i undervisningen på Aalborg Universitet. Både i Danmark og internationalt vil resultaterne af samarbejdet i IBPSA Project 1 blive præsenteret ved konferencer og i tidsskrifter.

Resultater

Projektet er det første, der gennemføres under organisationen International Building Performance Simulation Association (IBPSA). Målsætningen var at skabe open source-software, som danner grundlag for næste gene-rations beregningsværktøjer til design og drift af bygning- og energi- og kontrolsystemer.


Projektet bygger videre på den viden og de værktøjer, der er udviklet i IEA EBC Annex 60, og fokuserer på udvikling af de åbne, ikke-proprietære standarder IFC/CityGML til BIM/GIS-repræsentation og Modelica til mo-delimplementering.


Resultaterne af projektet er dokumenterede, validerede og verificerede Modelica-biblioteker og BIM/CIM til/fra Modelica-oversættere, der gør det muligt for bygnings- og fjernenergisystemer og net at designes og styres som integrerede, robuste, præstationsbaserede systemer. Resultaterne af projektet forventes at blive brugt af ma-skiningeniører, driftsingeniør, byplanlæggere og forskere til at forbedre design og drift af bygnings- og distrikts-energisystemer for at sikre lave drivhusgasemissioner og lavt spidseffektbehov.


AAU-BUILD’s bidrag i projektet fokuserede på flere aspekter, herunder:
• Udvikling af en reduceret bygnings-energimodel, med det formål at blive brugt til storskala energisimu-leringer på by-niveau.
• Udvikling af Python-baseret værktøj, der automatisk kan konvertere 3D-bygningsmodeller til Modelica-modeller.
• Udvidelse af energisimuleringsværktøjet TEASER, ved at tilføje data, der er relateret til den danske bygningsmasse.
• Udviklingen af en valideringstest for simuleringer af fjernenergisystemer (DESTEST).
• Indsamling af 14 Modelica-relaterede case-studier.


Resultaterne er formidlet løbende gennem projektperioden i videnskabelige artikler, konferencer, seminarer og workshops. Projektet har oprettet en hjemmeside, hvor resultaterne præsenteres: https://ibpsa.github.io/pro-ject1/.

Key figures

Periode:
2017 - 2022
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
1,00 mio.
Støttebeløb:
1,95 mio.
Støtteprocent:
66 %
Projektbudget:
2,95 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64017-0591

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 1.95 mio. 1.00 mio.

Kontakt

Kontakperson
Niels C. Bergsøe
Adresse

A.C. Meyers Vænge 15

2450 København SV

23 47 94 79