Deltagelse i IEA Task om støjsvag Vindmølle Teknologi

Projektet drejer sig om deltagelse i IEA Task om Støjsvag Vindmølle Teknologi med instituter fra omverden. Først milepæle er amplitude modulation. Hensigten er bedre fysisk forståelse, teknologisk videndeling, og sociale accept i form af retningslinjer til fremtidige certificering og lovgivning om støj.

Projektbeskrivelse

Formålet i denne ansøgning er deltagelse i en kommende IEA task indenfor vindmølleforskning, udvikling og demonstration med specifik fokus på støjsvage vindmøller. Denne IEA task, som ledes af H. Rice fra Trinity Dublin, har til formål at accelerere udviklingen og installering af støjsvage vindmøller. Initiativet vil involere forskellige institutioner i Europa og USA, som arbejder med vindmøllestøj på forksellige områder. Det første område for samarbejde vil være Amplitude Modulation (AM), som på det senste har fået stor opmærksomhed fra borgere. Det forudses, at IEA samarbejdet vil omfatte en række andre underopgaver, som vil fokusere på forskellige teknologiske og regulatoriske emner. Lavfrekvent støj er et vigtigt emne indenfor vindmøllestøj, og det forudses, at dette emne vil blive taget op, og betragtes som et vigtigt emne for Danmark såvel som andre lande. 

Projektet vil resultere i en række guidelines indenfor de enkelte delopgaver, hvilket kan danne grundlag for fremtidige støjregulativer og cerificeringsstandarder (eksempelvis IEC-61400-11 standarden eller Dansk Energistyrelsens bekendtgørelse om teknisk certificeringsordning for vindmøller nr. 73). Der er for eksempel ikke eksisterende specifikke krav til at vurdere AM ved certificering af vindmøller. 

Resultater

Målet med projektet er deltagelse i IEA Wind Technology Collaboration Programme - Task 39 med titlen "Quiet Wind Turbine Technology". Den første fase af task’en fokuserede primært på tekniske aspekter af generering af vindmøllestøj, hvor målet var at accelerere udviklingen og installationen af støjsvage vindmøller. Initiativet involvere forskellige institutioner i Europa og USA, som arbejder med vindmøllestøj på forskellige områder. Gennem projektet er der blevet gennemført en række formidlingsaktiviteter både i form af fakta-ark, men også en bredere publikation og et oversigtsdokument. Resultaterne af projektet gavne deltagerne, men også hele vindmøllestøj-samfundet gennem disse formidlinger og publikationer. I sidste ende skal arbejdet i dette projekt bidrage til den yderligere integration af vindenergi i den danske og internationale energiforsyning og opfylde nye politiske mål for ren energi.

Key figures

Periode:
2016 - 2020
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
0,15 mio.
Støttebeløb:
1,31 mio.
Støtteprocent:
90 %
Projektbudget:
1,45 mio.

Kategori

Oprindelig title
Deltagelse i IEA Task om støjsvag Vindmølle Teknologi
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64016-0056

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.31 mio. 0.15 mio.

Kontakt

Kontakperson
Franck Bertagnolio
Adresse

Frederiksborgvej 399
4000 Roskilde
Tlf. 46775085