Demonstration af behov for forlængelse af vindmøllers levetid ud over designlevetiden

Hovedformålet er at udvikle procedurer, der kan minimere risikoen for nedbrud, kvantificere både den resterende strukturelle pålidelighed og vedligeholdelsesudgifterne ved at levetidsforlænge møller, der nærmer sig udløbet af den certificerede designlevetid. Disse procedurer baseres på mængden af data indsamlet gennem fx erfaring med vedligehold.

Projektbeskrivelse

Hovedformålet med dette projekt er at udvikle procedurer, der kan minimere risikoen for nedbrud, kvantificere både den resterende strukturelle pålidelighed samt vedligeholdelsesudgifterne ved at levetidsforlænge møller, der nærmer sig udløbet af den certificerede designlevetid. Disse procedurer bliver baseret på mængden af tilgængelige data, der er indsamlet fx gennem erfaringer i forbindelse med vedligehold af forskellige møller, service- og inspektionsrapporter, SCADA data, lastmålinger og andre målinger indsamlet systematisk fra møller i Danmark, der nærmer sig udløbet af designlevetiden. 

Arbejdet vil blive udført af eksperter på serviceområdet fra ALL NRG samt fra Danmarks Vindmølleforening, der vil inspicere og indsamle data fra adskillige aldrende møller. De indsamlede data kan anvendes for både møller opstillet såvel på land som på havet. Projektet vil evaluere den strukturelle pålidelighed ved udløbet af den nuværende designlevetid og kvantificere risikoen for nedbrud af forskellige møllekomponenter ved levetidsforlængelse ved hjælp af værktøjer, der systematisk behandler de eksisterende data. De færdige procedurer for levetidsforlængelse vil blive valideret af de vindmøllefabrikanter og Vindmølleparkejerne, der deltager i projektet med henblik på anvendelse på deres respektive kommercielle møller. Vindmølleparkejerne i projektet, European Energy og DONG Energy vil også anvende de udviklede metoder på deres nye parker for at fastslå om levetidsovervågning kan foregå kontinuerligt i hele møllernes levetid uden at vente på udløbet af designlevetiden. DNV-GL vil bidrage med input fra et certificeringsmæssigt synspunkt. Erfaringerne fra dette projekt vil ligeledes blive delt med IEC RE-forummet, der i øjeblikket undersøger dette område fra et globalt perspektiv.

Resultater

Projektets formål har været at undersøge mulighederne for at levetidsforlænge vindmøller, som er tæt på udløb af designlevetiden, som typisk er 20 år. Det har været vigtigt at kortlægge og finde data, erfaringer mv. som grundlag for vurdering af vindmøllernes tilstand forud for en forlængelse af levetiden.

Projektet har fuldt ud levet op til sit formål. Der er gennemført interviews med møllejere/developere om deres holdning til at forlænge levetiden samt deres syn på de usikkerheder, som evt. kan ødelægge en forudsat mer-produktion fra deres udtjente vindmøller. Der er lavet visuelle undersøgelser på 8 danske møller med 16-24 års driftstid bag sig. Der er tale om vindmøller fra 500 kW til 2 MW i effektstørrelse, nogle placeret på land og andre offshore (Hornsrev 1). Der er udviklet værktøjer til bestemmelse af levetid og dertil knyttet pålidelighed og økonomi.

De udviklede værktøjer til levetidsforlængelse blev valideret af vindmølleproducenter og to ejere af vindmølleparker i projektet med hensyn til anvendelighed til deres respektive kommercielle møller.

Projektet har udviklet procedurer, der kan minimere risikoen for nedbrud, kvantificeret både den resterende strukturelle pålidelighed samt vedligeholdelsesudgifterne ved at levetidsforlænge vindmøller, der nærmer sig udløbet af den certificerede designlevetid. Procedurerne er baseret på indsamlet data fra eksempelvis erfaringer i forbindelse med vedligehold af forskellige møller, service- og inspektionsrapporter, SCADA-data, lastmålinger og andre målinger indsamlet systematisk fra vindmøller i Danmark, tæt på udløb af designlevetiden.

Projektets erfaringer er delt med industrien, og der er leveret input internationalt til IEAWIND Task 42 Life ex-tension assessment til globalt samarbejde. Input fra projektet til IEC-arbejde med standarder for vindkraft vil fremme, at der bliver øget opmærksomhed omkring det at forlænge levetid for vindkraftanlæg. Projektet har initieret to nye EUDP-projekter med relation til vurdering af restlevetid.

Key figures

Periode:
2017 - 2019
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
2,94 mio.
Støttebeløb:
3,09 mio.
Støtteprocent:
51 %
Projektbudget:
6,03 mio.

Kategori

Oprindelig title
Demonstration af behov for forlængelse af vindmøllers levetid ud over designlevetiden
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64017-05114

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.49 mio. 0.28 mio.
SUZLON ENERGY A/S 0.70 mio.
Ørsted A/S 0.39 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.65 mio. 0.12 mio.
Energistyrelsen 0.10 mio.
DET NORSKE VERITAS. DANMARK A/S 0.16 mio.
Siemens A/S 0.08 mio.
DANMARKS VINDMØLLEFORENING 0.06 mio. 0.04 mio.
European Energy 0.35 mio. 0.52 mio.
ALL NRG A/S 0.55 mio. 0.55 mio.

Kontakt

Kontakperson
Anand Natarajan
Adresse

Frederiksborgvej 399

Bld. 115

4000 Roskilde

Email
anat@dtu.dk