Demonstration af fremtidens nacelle testbænk fundament

Formålet er at sikre, at fremtidige nacelle-testfaciliteter i stor skala er tekniske og økonomisk gennemførlige for vind-industrien. Dette gøres ved at videreudvikle og demonstrere R&D Test Systems koncept. Projektmålet er bedre forståelse af storskala betonkonstruktioner, der udsættes for høj dynamisk belastning.

Projektets formål har været at udvikle, designe og demonstrere en fundamentløsning til brug i R&D’s nacelletestanlæg for fremtidens store vindmøller. Nye metoder og koncepter til at indkapsle de meget store belastninger i fundamentet er blevet introduceret og demonstreret. Ved at tilbyde vindmølleudviklere mulighed for moderne og relavante testanlæg håber R&D at kunne være medvirkende til at sænke LCoE for hele vindindustrien.

Projektbeskrivelse

Baseret på R&D Test Systems nuværende fundamentskoncept til vindmølletestbænke er målet at videreudvikle og demonstrere fundamentskonstruktionen, samt de tilhørende subsystemer. Nye metoder og teknologier vil blive introduceret og demonstreret for fastgørelse og tøjring af de meget ​​store belastninger der ingår i test af vindmøller. Dette med henblik på at forbedrer fundamentdesignet og mere dybdegående forstår spændingerne i store, armerede betonkonstruktioner.

Der vil blive udført en casestudie, hvor en skalamodel af et komplet fremtidigt testbænkefundament udsættes for skalerede kræfter, der spejler virkeligheden. Det fremtidige testbænksfundament vil inkludere efterspænding af betonfundamentet i flere retninger, et nyt maskinforankringssystem og vibrationsdæmpning. Det fremtidige fundamentskoncept vil også omfatte indbygning af et strukturelt monitoreringssystem i betonen, der er i stand til at logge spændinger i både betonen og armeringen. Dette system vil kunne indsamle data om konstruktionens resterende fundamentlevetid.

Resultater

Projektet er alt i alt kommet godt i mål med arbejdet på udvikling og design af en ny fundamentsløsning til deres testanlæg. Den væsentligste ændring undervejs har været i arbejdspakke 3, hvor demonstration af et småskala fundament blev ændret til test af de forskellige delkomponenter i stedet for. Denne ændring vurderes dog på mange måder at give god mening, da demonsstrationen er blevet erstattet med andet relevant arbejde som f.eks. 3D modellering. Afslutningsrapporten nævner, at det nye design vil blive anvendt i den største ordre i R&D’s historie på et testbænk til test af et 30 MW drivtog1 . Således har projektet højest sandsynlig været med til at skabe omsætning og vækst ved R&D.

Key figures

Periode:
2020 - 2023
Bevillingsår:
2020
Egen finansiering:
4,78 mio.
Støttebeløb:
4,84 mio.
Støtteprocent:
55 %
Projektbudget:
8,87 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64020-1098

Dokumenter

Deltagere

R&D Test Systems A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
R&D Test Systems A/S 3.00 mio. 4.49 mio.
Aarhus Universitet 2.57 mio. 0.29 mio.

Kontakt

Kontakperson
Lasse M. Stephansen
Adresse

Sigma 3,
8382 Hinnerup
Tlf.: +45 81103200

Email
mail@rdas.dk