Demonstration af REnescience fuldskala anlæg

Thermal Power

Formålet med projektet er at demonstrerer REnescience teknologien i fulskala som en integreret del af affaldssystemet i kommunerne Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart, for der igennem at synligøre teknologiens kommercielle modenhed

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at demonstrerer REnescience teknologiens kommercielle modenhed som fulskala anlæg og som en integreret del af det samlede affaldshåndteringssystem for dagrenovation i kommunerne Kolding, Fredericia , Middelfart og Vejle. Projektet er opdelt i 2 projektfaser med tilhørende og arbejdspakker (WP), hvoraf WP 1 til 4 skal afdække de endelige leveringsgrænser og projektet rentabilitet. Hver projektfase afsluttes med en stop/go-beslutning om opstart of næste projektfase. Baseret på resultaterne i WP 1 & 2, udarbejdes der under WP3, det endelig anlægskoncept med et foreløbigt anlægsbudget. Anlægsbudgettet indgår som basis for den foreløbige business case. Under WP3 udarbejdes yderlig den endelige samarbejdsaftale og forretningsmodel mellem projektparterne. Resultaterne fra WP 1 til 3 vil danne beslutningsgrundlaget for en stop/go beslutning omkring fortsættelse til projektfase 2 (WP4). WP 4 indeholder detailed design på REnescienceanlægget og de tilhørende hjælpeanlæg. Der udarbejdes et endelig anlægsbudget med tilhørende projekttidsplan baseret på tilbud fra forskellige leverandører. Business casen opdateres og resultatet herfra vil danne grundlag for investeringsbeslutningen (FID) på etablering af anlægget.

Resultater

Det overordnede mål i projektet var planlægning, design, konstruktion og test af et fuld skala REnescience anlæg.  Projektet fokuserede på 3 arbejdspakker som præsenteret herunder:

"Indhold af blødgøre i affaldet"

Indholdet af blødgøre i affaldet er blevet undersøgt gennem et litteraturstudie. Undersøgelser gennemført af Miljøstyrelsen har påvist at mere end 80% af blødgørerne i usorteret dagrenovation skyldes indholdet af tøj og sko. En del af blødgørende må forventes at komme over i biovæsken fra REnescience. Med udgangspunkt i en 10 ugers præstationstest på REnescience pilotanlæg på usorteret dagrenovation, er prøver på biovæske og digestat blevet analyseret og sammenlignet med grænseværdierne fra Slambekendtgørelse. Hovedparten af resultaterne fra analyserne viste et indhold under grænseværdien. Fire (4) afanalyserne viste et resultat over grænseværdien.

"Brug af digestat som gødning på landbrugsjord"

Anvendelse af digestat som gødning giver mulighed for at tilbageføre fosforen i dagrenovationen til afgrøderne. I forbindelse med drøftelserne med Miljøstyrelsen omkring den gennemførte risikoanalyse, besluttede DONG Energy ikke at anbefale at anvende afvandet digestat på landbrugsjord. Anbefalingen var baseret på et general forsigtighedsprincip. Det er, uanset affaldssorteringsmetode, ikke muligt at forudsige indholdet af tungmetaller og miljøfremmede stoffer i dagrenovationen og dermed indholdet i biovæsken eller digestatet. Begrundet i dette forsigtighedsprincip, kan DONG Energy ikke anbefale anvendelsen af afvandet digestat på landbrugsjord.

"Genanvendelse af den inerte fraktion"

Genanvendelse af den inerte fraktion fra REnescience processen vil medvirke til det overordnede politiske mål med genanvendelse af ressourcer, for hermed at mindske forbruget af nye ressourcer. For at afklare muligheden for at bruge den inerte fraktion som tilsatsmateriale i asfalt produktion, blev der gennemført et forsøg sammen med NCC. På nuværende tidspunkt er indholdet af organisk materiale i den inerte fraktion for højt til at blive anvendt som tilsatsmateriale. Forbrænding i et affaldsforbrændingsanlæg, med anvendelsen af slaggen som vejkonstruktionsmateriale, vurderes på nuværende tidspunkt som den bedste måde at genanvende den inerte fraktion.

Key figures

Periode:
2013 - 2017
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
27,39 mio.
Støttebeløb:
9,12 mio.
Støtteprocent:
25 %
Projektbudget:
36,51 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
64013-0162

Dokumenter

Deltagere

Ørsted A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Ørsted A/S 5.59 mio. 16.79 mio.
Middelfart Kommune, Kolding Kommune, Fredericia Kommune, Vejle Kommune 3.53 mio. 10.60 mio.