Dynamisk frikøling

Projektet ”Dynamisk frikøling” videreudvikler det energibesparende og rørløse ventilationssystem, MicroVent. I stedet for at bruge energi på aktiv køling i bygninger går projektet ud på at anvende kold udeluft til køling. Med udviklingen af et sådant frikølingsmodul vil MicroVent blive et multifunktionelt ventilationssystem, som kan efterleve bygningers vekslende behov for varmegenvinding og køling ved ventilation.

Projektet ”Dynamisk frikøling” har udvikler et energireducerende klimasystem, som i stedet for at anvende energi på aktiv køling af bygninger, anvender kold udeluft til nedkøling. Klimasystemet kombineres med en ressourcebesparende ventilationsenhed, ”microventilation”, der er udviklet med støtte fra EUDP i et andet projekt. Hermed opnås et system, der kan efterleve bygningers vekslende behov for ventilation og køling.
Projektbeskrivelse

Målet med projekt ”Dynamisk frikøling” er at udvikle et nyt kølesystem til bygninger og kombinere frikøling med mikroventilation. I stedet for at bruge energi på aktiv køling i bygningen vil projektet anvende den kolde luft udenfor bygningen til køling: frikøling. Dermed kan energiforbruget til køling af bygninger reduceres, og funktionaliteten af mikroventilation vil blive optimeret. Projektets forløber således:

1. Modifikation af mikroventilationsenheden
2. Udredning af driftstilstande
3. Udvikling af komfortmodulets opblandingsdel
4. Udvikling af styringsalgoritme
5. Udvikling af reguleringsmekanisme
6. Test af koncept og komfortmodul
Resultater

Målet for projektet ”Dynamisk frikøling” var at udvikle et energireducerende frikølesystem til bygninger. Projektet tager basis i ventilationsenheden MicroVent, som er udviklet i et tidligere EUDP-projekt, og har arbejdet med at finde muligheder og begrænsninger i brugen af frikøling til nedkøling af lokaler med udeluft og med bedst mulig komfort for personerne i lokalerne.


I projektet er der udviklet et komfortmodul, som udligner indblæsningstemperaturen med temperaturen i rummet, hvorved komfortgener undgås. Ved at kombinerer MicroVent med komfortmodullet samt strategier for komfortstyring er der designet et multifunktionelt system, som kan efterleve bygningers vekslende behov for køling og ventilation.

Resultaterne af projektet er en prototype på et system, som giver væsentlige energibesparelser og hertil relaterede driftsbesparelser på bygningsdrift. Konceptet er særdeles egnet til energirenovering af den eksisterende bygningsmasse, idet anlægsomkostningerne til det multifunktionelle system er lavere i forhold til eksisterende teknologier.

En erfaring fra projektet er, at de nuværende indblæsningsriste til MicroVent (uden opblandingsmodul) fungerer godt allerede, selv med forholdsvis store temperaturforskelle mellem indblæsningsluften og rummets luft. Denne erfaring taler for at undersøge mulighederne med implementering af frikøling uden komfortmodul yderligere. Inventilate vil arbejde videre med dette for at afgøre, om der skal være produktsalg af frikølingssystemet med komfortmodul eller og de skal lave et simplere og billigere system uden komfortmodul.

Key figures

Periode:
2012 - 2015
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
1,37 mio.
Støttebeløb:
2,08 mio.
Støtteprocent:
60 %
Projektbudget:
3,44 mio.

Kategori

Oprindelig title
Dynamisk frikøling
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64011-0344

Dokumenter

Deltagere

INVENTILATE ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
INVENTILATE ApS 1.22 mio. 0.83 mio.
Ellehauge & Kildemoes v/Klaus Ellehauge 0.31 mio. 0.21 mio.
Teknologisk Institut 0.16 mio. 0.24 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.39 mio. 0.08 mio.