Energireducering af gadebelysning

Formålet med projektet har været at udvikle en gadebelysning til det offentlige rum igennem brugen af LED-teknologien, og dermed opnå betydelige energibesparelser.

Projektbeskrivelse

Det er målet inden for 5 år at kunne implementere den udarbejdede teknologien i gadebelysning svarende til 15% af det markedspotentiale, som skabes grundet EU-forordning 245/2009, som omhandler udskift af kviksølvpærer og glødepærer inden 2015. Direktivet betyder, at der alenei Danmark skal udskiftes minimum 200.000 armaturer. En implementering på 15% af dette marked medfører en mulig energibesparelse på ca. 28,65GWh/år svarende til en CO_2 reducering på ca. 12.764tons/år. Det resulterer i en økonomisk besparelse på ca. 22,92mio kr pr. år. Baseret på udvikling af armatur 1 opbygges projektet af to på hinanden følgende armaturer, hvis funktioner og kompleksitet øges gradvist. Målet med armatur 1 er en energireducering, som svarer til en bedre energieffektiviteten end for et metalhalogenarmatur. Armatur 1 vil have primær anvendelse på almene villaveje og boligkvarter. Armatur 2 er en videreudvikling af armatur 1 med yderligere energireducering. LED-teknologien integreres i intelligente løsninger tilpasset relevante scenarier. Anvendelsen af armatur 2 vil være på almene villaveje samt større motoriserede veje. Fokus i armatur 3 vil være en yderligere energireducering, sammenlignet med armatur 2, gennem systemløsning, hvor armaturerne kommunikerer sammen og med relevante systemer. Anvendelsen af armatur 3 vil primært være på større motoriserede veje samt kryds, rundkørsler o.l.
 

Resultater

Der er udviklet et nyt gadebelysningsarmatur - City Glint - med LED lyskilder, effektiv konvektionskøling og optik, der opfylder Vejdirektoratets krav til belysning af gader og veje i E og L klasser. Armaturet erstatter armaturer med kviksølv, natrium, halogen og neon. I forhold til de mest udbredte lyskilder, opnår det udviklede armatur energibesparelser på op til 75 % i forhold til kviksølvarmaturer, samtidig med at lysfordeling og lyskvalitet forbedres. Armaturet er fleksibelt konstrueret, så det kan operere i effekt klasser op til 200 Watt og fleksibelt tilpasses almindelige vejgeometrier i Danmark og udlandet. Der er også lagt vægt på et moderne og attraktivt design, der

falder godt ind i både by- og landmiljø. Delene i armaturet er udviklet målrettet til dansk produktions teknologi og produceres her.
Der er i 2013 modtaget ordrer og opstillet belysningsanlæg med City Glint i Danmark, og der forhandles om leverancer til tyske kunder.

Key figures

Periode:
2010 - 2014
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
2,47 mio.
Støttebeløb:
2,37 mio.
Støtteprocent:
49 %
Projektbudget:
4,84 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
64010-0483

Deltagere

S-LIGHT A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
S-LIGHT A/S 2.26 mio. 2.34 mio.
FAURCON ApS 0.06 mio. 0.08 mio.
Aarhus Universitet 0.01 mio. 0.01 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.01 mio. 0.01 mio.
Cortime 0.04 mio. 0.04 mio.

Kontakt

Kontakperson
Steen Rasmussen
Adresse

S-Light A/S
Sofiendalsvej 66
DK-9200 Aalborg SV
Øvr. Partnere: Ingeniørhøjskolen Aarhus; Faurcon ApS