Energirenoverede bygningers funktion og ydeevne -IEA

I projektet udvikles data og værktøjer til vurdering af foranstaltninger til energirenovering af bygninger. Projektet muliggør dansk deltagelse i et projekt under IEA om probabilistisk analyse af energirenoverede bygningers funktion og ydeevne. Fokus er på energiforbrug, levetid, holdbarhed og funktionel ydeevne.

EUDP Projektet har haft til formål at sikre dansk medvirken i og bidrag til IEA EBC Annex 55 Reliability of Energy Efficient Building Retrofitting - Probability Assessment of Performance and Cost. Annex’et har arbejdet med indsamling af data samt udviklet værktøjer til analyse af tiltag til energirenovering, med det formål at få en væsentlig forbedring af mulighederne for at forudsige den energimæssige ydeevne af renoverede bygninger, når der tages hensyn til de forskelige tekniske og økonomiske parmetres usikkerhed.
Projektbeskrivelse

Energirenovering af eksisterende bygninger opfylder en meget vigtig ambition i energipolitikken. Men hvis det ikke gøres ordentligt, kan energirenovering medføre risiko for, at de ønskede energibesparelser ikke nås, og det kan desuden i større eller mindre omfang føre til bygningssvigt, eller ringe funktion af bygningen, f.eks. med hensyn til lufttæthed, varmeisolering og med hensyn til at undgå fugtproblemer og nedbrydning af klimaskærmen. Vellykket renovering afhænger af parametre som f.eks. den klimatiske belastning, materialeegenskaber, renoveringsmetode, håndværksmæssig udførelse, m.v., og hver af disse parametre varierer alt efter sin egen stokastiske natur. Projektet muliggør dansk deltagelse og subtaskledelse i et projekt under det Internationale Energiagentur (IEA) ''Probability Assessment of Performance and Cost (RAP-RETRO)''. Projektet er Annex 55 i IEA's forskningsprogram ''Energy Conservation in Buildings and Community Systems'' (ECBCS). I IEA projektet vil der blive udviklet designmetoder til støtte for at gennemføre robuste renoveringer af bygninger til lavt energiforbrug og lave levetidsomkostninger, og på en sådan måde, at risikoen for ydeevnesvigt begrænses. Projektet når disse mål ved at arbejde inden for følgende områder: Subtask 1: Indsamling af stokastiske data; Subtask 2: Probabilistiske værktøjer; Subtask 3: Afstemning i forhold til casestudier; Subtask 4: Praksis og vejledninger

Resultater
Projektet har kørt fra foråret 2010 til efterår 2013 (med formøder i 2009). Der har medvirket forskere fra 28 forskellige institutioner i 18 lande, og der er afholdt 8 internationale arbejdsmøder gennem projektperioden.  Annex’et har bestået af 4 subtasks:
I Subtask 1 Gathering of stochastic data er der samlet en stor mængde data med oplysninger om deres stokastiske fordeling. Der er fremlagt og behandlet data om materialeegenskaber, lufttæthed og ventilationsmængder, indendørs belastninger samt udeklima.
I Subtask 2 Probabilistic tools er der udarbejdet metoder til at bedømme renoverede bygningers energimæssige og hygrotermiske ydeevne, når der tages hensyn til usikkerhed/spredning i de nødvendige input-variable. Der er kigget på følsomhedsanalyser og på såkaldt metamodellering, der er en metode til at begrænse antallet af nødvendige simuleringer, når mange variationer af de variable skal testes. Endelig er metoderne anvendt til at foretage økonomisk analyse med usikkerheder. Frem til medio 2011 har DTU delt subtask-lederskabet af Subtask 2 med KU Leuven (Belgien).
I Subtask 3 Framework and case studies er der opstillet forslag til en fremgangsmåde for praktikere til, hvordan der skal arbejdes med probabilistiske designværktøjer. Der er desuden i dette subtask indsamlet oplysninger om de casestudier, der har dannet basis for udvikling og test af Annex’ets værktøjer. DTU har sammen med Chalmers University of Technology (Sverige) delt lederskabet af projektets Subtask 3.
I Subtask 4 Practice and Guidelines er der indsamlet oplysninger om designpraksis og regler i de deltagende lande, og der er udviklet vejledninger i brug af de stokastiske data, de værktøjer og det framework, som der er arbejdet med i de øvrige subtasks.
Projektet har repræsenteret en betydelig aktivitet om at drive en udvikling, der i dag gør det muligt at bruge state-of-the-art værktøjer til energimæssig og hygrotermisk analyse af bygninger, der skal renoveres, på en sådan måde, at den stokastiske usikkerhed ved analyserne kan tages i betragtning af de branchefolk, der forventes at bruge værktøjerne og de udviklede metoder i praksis.

Key figures

Periode:
2010 - 2014
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
0,08 mio.
Støttebeløb:
0,43 mio.
Støtteprocent:
85 %
Projektbudget:
0,50 mio.

Kategori

Oprindelig title
Dansk deltagelse i IEA ECBCS Annex 55. Energirenoverede bygningers funktion og ydeevne
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64010-0112

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.43 mio. 0.08 mio.

Kontakt

Kontakperson
Carsten Rode
Adresse

Øvr. Partnere: