EnergyLab Nordhavn - nye energiinfrastrukturer i byer

Formålet med projektet var at udvikle nye metoder og løsninger til design og dimensionering af fremtidens omkostningseffektive samtænkte energisystem (el/termisk/transport). Det skulle baseres på Københavns Nordhavn som et globalt synligt energilaboratorium. Projektet inkluderede udvikling og eksperimenter med nye forretningsmodeller, smart energy-teknologier og intelligente driftsløsninger.

Projektbeskrivelse

Projektet vil udnytte det nye Nordhavn som et levende energilaboratorium for fremtiden smarte energiteknologier, innovative forretningsmodeller og nye driftsløsninger på alle niveauer komponenter, bygninger, forsyningsnet og energisystem - og udvikle ny viden til design og dimensionering af energiinfrastruktur i fremtidens bæredygtige, tætbefolkede lavenergi-byer. Projektet adresserer centrale udfordringer ved fremtidens smarte energisystemer: Udvikling af et sammenhængende energisystem (el/termisk/transport) med nye tekniske løsninger som energilagering i form af variabel temperatur i fjernvarmeforsyningen, dynamisk konfigurering af netværkstopologier og et bedre integreret marked hvor infrastrukturer er tæt sammenkoblede og
driftsmæssigt samoptimeret og med fleksibilitet for integration af mere vedvarende energi med stokastisk natur (vind, sol mm.) Nytænkning af metoder til design og dimensionering af energiinfrastrukturer med f.eks. lavenergi bygninger, prisreagerende prosumers med dynamiske forbrugsmønstrer samt teknologier med fleksibel valg af energikilde. Udvikling af energiteknologier som kan levere netydelser med intelligent omkostningseffektiv styring med tilknyttede nye forretningsmodeller og brugerinteraktion. EnergyLab Nordhavn er et integreret, stor-skala forsknings- og demonstrationsprojekt med overvejende eksperimentel aktivitet i kombination med forskningsbaseret teknologiudvikling. Projektet vil resultere i væsentlig kommerciel effekt ved at føre til nye patenterbare produkter og tiltrækning af energiteknologiske virksomheder til DK, samfundsindflydelse ved udvikling af fremtidens energisystemer, påvirkning af nødvendige love, reguleringer og markeder og videnskabeligt ved nye erkendelser og udbygning af den danske videnbase. Med stor international synlighed af Nordhavn, vil EnergyLab Nordhavn promovere danske energiløsninger. Projektet vil lægge vægt på udbredelse til og involvering af byggesektoren for at fremme fremtidig udbredelse. Gennem målrettede aktiviteter vil danske SMV°er blive engageret og inviteret til at udnytte Nordhavn platformen og opsamle spin-off muligheder. For at understøtte disse aktiviteter vil der blive etableret et showroom i Nordhavnen. Projektet samler- for første gang i denne skala - de relevante interessenter fra de forskellige energiinfrastrukturer (el/termisk/transport) sammen med myndigheder, industri og vidensinstitutioner. Projektet indebærer tæt samarbejde og det ideelle miljø for vidensbaseret teknologiudvikling og forskningsbaseret innovation. Københavns Nordhavn er Skandinaviens største byudviklingsprojekt. I løbet af de næste 50 år vil Nordhavn blive udbygget som et bæredygtigt byområde med 40.000 nye beboere og 40.000 nye arbejdspladser, og bidrage til Københavns vision om at blive verdens første COZ-neutrale hovedstad. Bæredygtig udvikling er tænkt ind i alle aspekter af byområdet - grønne trafikløsninger, miljøvenlige energiløsninger og social mangfoldighed.

 

Resultater

Projektet har etableret et levende storbylaboratorium i Københavns Nordhavn og har udviklet nye metoder og løsninger til design og drift af fremtidens omkostningseffektive integrerede energisystem. Blandt de demonstrerede løsninger er fleksible varmekunder som middel til at reducere brugen af spidslastkedler i fjernvarmeforsyningen, driftsprocedurer og -koncepter, hvor en stor varmepumpe kan levere balanceydelser til elnettet, varmt brugsvand baseret på dynamiske skift mellem el og fjernvarme og et nettilsluttet batteri til frekvensstabilisering og reduktion af lokal spidsbelastning.

Til at understøtte løsningerne er der etableret et data warehouse med realtidsdata fra alle projektets aktiviteter. For at maksimere effekten af projektet er der etableret et showroom, hvor resultaterne fra EnergyLab Nordhavn er formidlet bredt til gæster fra hele verden. 

Key figures

Periode:
2015 - 2019
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
47,95 mio.
Støttebeløb:
76,97 mio.
Støtteprocent:
60 %
Projektbudget:
128,95 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64014-0555

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 40.57 mio. 8.56 mio.
Københavns Kommune 0.84 mio. 1.26 mio.
HOFOR A/S 6.39 mio. 9.58 mio.
Ørsted A/S 6.00 mio. 9.00 mio.
Udviklingsselskabet By&Havn 0.64 mio. 0.95 mio.
ABB A/S 4.05 mio. 5.82 mio.
Glen Dimplex 0.74 mio. 1.11 mio.
Balslev Rådgivende Ingeniører A/S 13.77 mio. 7.67 mio.
CLEANCHARGE SOLUTIONS ApS 2.63 mio. 1.97 mio.
METRO THERM A/S 1.35 mio. 2.03 mio.