ERA-NET Plus - New European Wind Atlas

Institut for Vindenergi

Det nye europæiske vindatlas vil som minimum indeholde højopløselige kort over vindressourcer med tilhørende usikkerheder, vindforhold for design af vindmøller, ekstreme vind- og vejrforhold og sandsynlighed for deres forekomst, godheden af vindkraftforudsigelser fra timer til dage. Modeller, metoder og brugervejledninger til alle anvendelser af vindatlasset, især med henblik på placering af vindfarme.

Projektbeskrivelse


Det Nye Europæiske Vindatlas har som hovedformål at reducere usikkerhederne ved bestemmelse af vindforholdende for vindkraftproduktion og for design af vindmøller. Arbejdet med vindatlasset er struktureret i tre parallelløbende indsatsområder:
 

1. Produktion og udgivelse af et europæisk vindatlas i elektronisk form, der vil indeholde alle målte, indsamlede og producerede data samt de derudfra beregnede kort og statistisk såsom: vindressourcer med tilhørende usikkerheder; ekstreme vinde med usikkerhed; karakteristika af den atmosfæriske turbulens; vindmøllekonstruktionsfarlige vejrsituationer såsom isslag og
elektriske storme og sandsynligheden for forekomsten af disse vejrsituationer. Niveauet af anvendelighed og usikkerhed ved korttidsforudsigelser af vindkraftproduktion. Brugervejledning for alle anvendelser af vindatlasset, specielt med henblik på den optimale placering af vindfarme.
 

2. Udvikling af prognostiske/statistiske meteorologiske mesoskaIa-modeller specielt rettet mod vindenergianvendelse samt diagnostiske mikoskaIa-vindmølleplaceringsmodeller, alt som ”open-source” modeller. Modeludviklingen udvikles og valideres løbende ved anvendelse af resultaterne fra målekampagnerne. De udviklede modeller anvendes til at producere kort over vindressourcer og anden vindstatistik i en række højder over terræn og med stor horisontal opløsning.
 

3. Målekampagner gennemføres i udvalgte placeringer, der dækker den europæiske topografi. Såvel intense korttidskampagner som Iangtidsmålinger, der dækker flere år, gennemføres.
 

Key figures

Periode:
2015 - 2019
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
4,12 mio.
Støttebeløb:
15,00 mio.
Støtteprocent:
57 %
Projektbudget:
26,36 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64014-0590

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 15.00 mio. 2.34 mio.
VESTAS WIND SYSTEMS A/S 0.19 mio. 0.28 mio.
DET NORSKE VERITAS. DANMARK A/S 1.00 mio. 1.50 mio.