EUDP 2021-II IEA-deltagelse som delegate—EOR TCP

IEA TCP vedr. EOR forbliver et yderst  vigtigt forum for vidensdeling mellem verdens førende EOR eksperter. IEA dækker 6 specifikke fokusområder for IEA EOR samarbejde. Danmark var værter for symposium og workshop i ‘88, ‘97, ‘07, and ‘18. Hvert værtskab Each time it has had a positive impact on cooperation opportunities and visibility of Danish research.

Formålet med projektet er at sikre dansk deltagelse under IEA’s EOR TCP. Deltagelsen omfatter Executive Committee-møder og workshops. Målet er at sikre, at Danmark drager fordel af andre landes erfaringer og at bidrage med dansk ekspertise til netværket. Dette sker bl.a. ved deling af informationer om mødet, koordinering af dansk deltagelse i workshop og symposium fra universiteter og virksomheder samt deling af resultater efter møderne.

Projektbeskrivelse

De internationale eksperter i IEA-EOR Executive Committee repræsenterer hver sit medlemsland i samarbejdet og mødes mindst en gang om året i forbindelse med det årlige symposium med tilhørende workshop inden for forskellige aktuelle emner vedrørende EOR. Det er et opgave-baseret samarbejde, dvs. uden et centralt budget, og møderne har over de seneste 20 år ændret sig fra at være lukkede til åbne sessioner, hvor informationerne således deles med offentligheden. Formålet med samarbejdet er at sikre, at der sker en effektiv udnyttelse af den eksisterende viden, samt at skabe grundlag for videnssamarbejde på tværs af netværket. På begge områder har Danmarks universitetsmiljø og industri haft meget stor udbytte af at deltage. Der er etableret samarbejde mellem dansk EOR-forskning og en række førende universiteter og store internationale virksomheder. Udover Executive Committee deltager hvert år et stort internationalt netværk på omkring 50 til 75 tekniske specialister indenfor området, hvilket faciliterer etableringen af mange tværgående internationale projekter og samarbejder. Det helt særlige fokus for IEA, og det absolut største afkast fra dette tiltag, er den kerne af internationale eksperter, der via dette forum opretholder faglig kontakt, og derved sørger for at ny viden fra et område af verden hurtigt kan implementeres andre steder. Dette internationale samarbejdet har således bidraget til at sikre relevans og kvalitet af vore nationale uddannelser og forskning. Der er på denne måde overført meget viden til og fra Danmark, og danske spidskompetencer fået international synlighed. Trods overgangen til en større andel af vedvarende energi forventes det globale energibehov fortsat at stige. Mængden af tilgængelig olie bliver stadig mindre og EOR forskning vil derfor stadig være meget vigtig i de kommende 20-40 år. Med faldende oliepriser vil behovet for internationalt samarbejde om emnet vokse. IEA’s TCP om EOR bliver derfor fremover fortsat et vigtigt forum for vidensdeling blandt førende internationale eksperter inden for EOR. Der er af IEA allokeret seks specifikke fokusområder for IEA-EOR samarbejdet: 1. Undersøgelser af væsker og interfaces i porøse medier 2. Generisk forskning indenfor tensider og polymerer 3. Udvikling af gasinjektionsteknikker 4. Termiske indvindingsprocesser (Thermal Recovery) 5. Dynamisk reservoir-karakterisering 6. Nye teknologier (Emerging Technologies) Executive Committee fastlægger de aktuelle fokusområder, der skal diskuteres i detaljer på symposiet og i workshoppen, udvælger relevante præsentationer fra de mange indsendte abstracts, og fungerer som Chairs for sessionerne under konferencen. Danmark har været vært for Workshop og Symposium i årene 1988, 1997, 2007 og 2018. Ved alle disse lejligheder har det haft en meget positiv indflydelse på Antal deltagere, Hovedansøger, Deltagere samt hovedansøger, samarbejdsrelationer og synlighed for dansk forskning og udvikling

Resultater

Projektet har givet de danske repræsentanter mulighed for at deltage i de årlige ExCo-møder i EOR TCP’en. Deltagelsen i TCP’en har bidraget til at understøtte den overordnede politiske målsætning om, at den høje forsyningssikkerhed skal fastholdes – også på langt sigt – og bidrage til generel økonomisk robusthed over for ustabile og eventuelt høje oliepriser.

Fra juli 2023 repræsenterer akronymet "EOR" nu "Energy Optimization Recovery", som omfatter et bredere spektrum af emner ud over olieindvinding. Denne udvidelse omfatter bæredygtig praksis, såsom CO2-lagring, brintlagring og geotermisk udnyttelse. Denne ændring anerkender den igangværende, men reducerede rolle for fossil energi i at understøtte global energisikkerhed på vej mod netto nul i 2050. Den understreger også udviklingen og udbredelsen af teknologier, der reducerer emissioner og miljøpåvirkningen af fossil energiproduktion og brug. Ændringen er allerede afspejlet i 2023-workshoppen og symposiet.

Key figures

Periode:
2022 - 2023
Bevillingsår:
2021
Egen finansiering:
0,29 mio.
Støttebeløb:
0,59 mio.
Støtteprocent:
61 %
Projektbudget:
0,96 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
134-21034

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.67 mio. 0.29 mio.

Kontakt

Kontakperson
Wei Yan
Adresse

Anker Engelundsvej 1,
2800 Kgs. Lyngby
Tlf.: 45 25 29 14