EUDP18-II WindWeld

WindWeld har som formål, at forbedre udmattelseslevetiden (modstanden mod metaltræthed) i store svejste stålkonstruktioner ved at anvende en automatiseret maskine, der udvikles og demonstreres i projektet. Maskinen vil bruges til at udglatte svejsevulster. Den velbegrundede grundlæggende idé er, at udmattelseslevetiden for tårne og monopæle, som anvendes i havvind industrien, kan forbedres og ved brug af denne udglatningsteknologi. Hvis certificerende myndigheder accepterer at de forventeligt forbedrede udmattelsesegenskaber kan udnyttes som ny designbasis, så kan stålforbruget reduceres betragteligt, hvilket vil give besparelser i hele værdikæden for den danske vindmølle industri.

Projektets formål er at demonstrere, hvordan viden om svejseprocesser og fjernelse af svejsesømme kan reducere mængden af stål, der kræves til monopæle og vindmølletårne.

Projektbeskrivelse

Formålet med WindWeld projektet er, demonstrere at udmattelsesstyrken af tårne og monopæle som anvendes kan forbedres, og at betydelige besparelser i mængden af anvendt stål kan opnås, ved at udjævne svejsevulster. For at demonstrere dette, vil der i projektet vil der blive udviklet en automatiseret maskine der i industriel skala kan udjævne svejsevulster; og efterfølgende vil de ”udjævnede svejsninger” blive testet. Før den automatiserede udjævningssteknik kan få status af godkendt teknik i den danske vind-forsyningskæde er det nødvendigt at producere/levere overbevisende dokumentation af de udjævnede svejsningers forlængede levetid til certificerings myndigheder. Derfor indeholder WindWeld et omfattende test program for bestemmelse af levetiden for test svejsninger behandlet med den udviklede maskine og workshop med certificerings myndigheder for at sikre en tilstrækkelig kvalitet samt validitet af test målingerne.

WindWeld forventes at give den danske vindmølle industri klare økonomiske fordele, hvis den automatiske udglatningsteknik introduceres koordineret i værdikæde; og at teknikken vil understøtte en fortsat produktion af tårne og monopæle i Europa.

Resultater

Reduktion i mængden af stål anvendt til monopæle og vindmølletårne spiller en vigtig rolle i at mindske LCoE for havvindmøller i fremtiden. Virksomheden Maxars har udviklet og bygget en automatisk fræserobot til fjernelse af svejsømme, som er blevet valideret og evalueret til industriel implementering. Fræserobotten har bevist, at både indvendige og udvendige svejsninger på vindmølletårne kan fjernes med en hastighed på 1.200 mm/minut. Hertil kommer, at fræserobotten også fjerner metalpartikler og spåner, hvilket skaber et bedre arbejdsmiljø med mindre metalstøv for personalet. Planen er at introducere fræserobotten som bedste praksis inden for vindmøl-lefabrikation.
Den udviklede teknologi vil erstatte eksisterende teknologi og forventes at blive lanceret på markedet i 2022. De forbedrede SN-kurver vil blive implementeret og indgå i DNV's fremtidige anbefalinger, selvom denne proces vil tage nogle år. Projektpartneren forventer en stålreduktion på ca. 2-3 % på tårnet og ca. 1-2 % på monopælen, hvilket svarer til ca. 25 ton stål på en kommerciel havvindmølle. Projektet har dermed potentiale til at bidrage positivt til reduktionen af LCoE for vind og derved bidrage til en forøget fortrængning af fossil strømproduktion med vindenergi.
Fræserobotten forventes at blive introduceret på markedet efter projektets afslutning. Afgørende for at få adgang til markedet er certificering af metoden gennem DNV. Resultaterne fra projektet giver stærke argumenter for at erstatte manuel slibning af svejsninger med den automatiske fræserobot, da den automatiske metode sikrer en velkontrolleret bearbejdningsproces og et forbedret arbejdsmiljø med mindre eksponering for metalstøv. Ende-ligt vil projektresultaterne blive brugt som argumentation for at få certificeringspartnere som DNV til at godkende anvendelsen af den automatiske fræserobot og argumentere imod fortsat brug af manuel slibning af svejsninger i vindmølleindustrien.

Key figures

Periode:
2019 - 2021
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
3,88 mio.
Støttebeløb:
5,31 mio.
Støtteprocent:
58 %
Projektbudget:
9,19 mio.

Kategori

Oprindelig title
EUDP18-II WindWeld
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64018-0636

Deltagere

Siemens Gamesa Renewable Energy A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Siemens Gamesa Renewable Energy A/S 0.98 mio. 1.47 mio.
Maxars A/S 1.39 mio. 0.93 mio.
VATTENFALL VINDKRAFT A/S 0.18 mio. 0.28 mio.
Ørsted Wind Power A/S 0.16 mio. 0.24 mio.
COWI A/S 0.24 mio. 0.37 mio.
Rambøll 0.24 mio. 0.36 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.12 mio. 0.24 mio.

Kontakt

Kontakperson
Christian Højerslev
Adresse

Borupvej 16, 
7330 Brande
Tlf.: +45 5167 2996