Fjernvarmedrevne adsorptionsvarmepumper med jordlager til bygninger fase 1

Projektet har undersøgt vilkårene for at anvende fjernvarmedrevne adsorptionsvarmepumper med jordlager til køling og opvarmning. Konceptet er bedst egnet til bygninger med et kølebehov på mindst halvdelen af varmebehovet.

Projektbeskrivelse
Adsorptionskøling (ikke at forveksle med absorptionskøling) er en forholdsvis ny teknologi, som endnu ikke benyttes i Danmark. I udlandet er kølemaskiner baseret på adsorptionsprocessen tilgængelige, men de kræver en tilpasning hvis de skal kunne anvendes optimeret for varmepumpedrift. Processen i en adsorptionsvarmepumpe er baseret på en lukket kredsproces uden kompressor, der drives af varme og kører under vakuum med fx vand som arbejdsmedium og silicagel zeolith som adsorbent. Konceptet der analyseret og udviklet er at benytte fjernvarme til at drive en adsorptionsvarmepumpe med jordlager som varmereservoir anvendt ti1 opvarmning og køling af bygninger, hvorved man typisk kan spare 30-40% af en bygnings primærenergiforbrug ved egenproduktion som supplement til energieffektiviseringstiltag. Herved kan man omkostningseffektivt imødekomme energirammekravene i det nye bygningsreglement, både for nybyggeri og byggeri der renoveres. Projektet søger bl.a. at afklare følgende konkrete spørgsmål: 1) Hvor stort et energisparepotentiale er der i fjemvarmedrevne adsorptionsvarmepumper med jordlager i Danmark? 2) Hvad er totaløkonomien i fjemvarmedrevne adsoptionsvarmepumper tilsluttet jordlager i Danmark? 3) Hvordan kan konceptet optimeres for indpasning i fjernvarmeforsynede systemer? 4) Hvilke barrierer findes der for udbredelsen, og hvordan brydes de konkret? 5) Hvordan fremmes brugen af varmedrevne adsorptionsvarmepumper tilsluttet jordlager i Danmark?

Key figures

Periode:
2006 - 2009
Bevillingsår:
2006
Egen finansiering:
0,39 mio.
Støttebeløb:
1,23 mio.
Støtteprocent:
76 %
Projektbudget:
1,62 mio.

Kategori

Oprindelig title
Fjernvarmedrevne adsorptionsvarmepumper med jordlager til etageboliger, kontor- og institutionsbyggeri - fase 1.
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
33032-0061

Deltagere

COWI A/S (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Mikkelsen, Svend Erik
Adresse
COWI A/S. Energi
Parallelvej 2
DK-2800 Kgs. Lyngby, Denmark
www.cowi.dk
Mikkelsen, Svend Erik , 45972821, cowi@cowi.dk
Øvr. Partnere: Energi Danmark NRGi; Ellehauge og Kildemoes; Teknologisk Institut. Varmepumpeteknik; SVEDAN; Aarhus Universitet; Københavns Energi