Flerlags aggregatløsninger til at lette optimalt efterspørgselsrespons og gitter fleksibilitet

Department of Electrical Engineering

Meningen med SMART-MLA projektet er at udvikle cloud-baserede flerlags aggregator ICT løsninger til muliggørelsen af optimal forbruger deltagelse og fleksibilitet i energi systemer for at kunne udnyttet 100% vedvarende energi.

Projektbeskrivelse

Det overordnede mål ved SMART-MLA projektet er at udvikle cloud-baserede flerlags aggregator ICT løsninger til muliggørelsen af optimal forbruger deltagelse, kaldet demand response (DR), og fleksibilitet i energi systemer for at kunne udnyttet 100% vedvarende energi. Projektet er rettet mod at forøge forbruger/fællesskabs opmærksomheden og deltagelsen i DR, selv i lande hvor den underlæggende lovgivning stadig er under udarbejdelse.  SMART-MLA skal demonstrere at mindst et aggregator lag er gældende i hvilket som helst land, uafhængigt af landets markedsstruktur.  Integrationen af store mængder af elproduktion baseret på sporadiske energikilder og IoT enheders udrulning, nødvendiggør implementeringen af nye ICT baserede teknologier, såsom cloud computing, big data og block-chain, da disse teknologier tilføjer værdi til DR og forbedrer fleksibiliteten i elnettet (Energy Package 2015). Ifølge forslaget fra EC om instrukser for fælles regler for IEM, spiller fællesskabs aggregatorer en vigtig rolle i forbindelse med DR. Derfor skal ICT løsningerne, der udvikles i SMART-MLA projektet,hjælpe forbrugerne med at udnytte denne aggregeringen i fællesskabet.

Resultater

Formålet med SMART-MLA-projektet var at udvikle cloud-baserede flerlagsaggregatorløsninger til muliggørelsen af optimal forbrugerdeltagelse og fleksibilitet i energisystemer for at kunne udnytte 100 % vedvarende energi. Projektets skulle herigennem bidrage til at løse udfordringerne med balancering af elnettet grundet stigende mængder fluktuerende vedvarende energi. Den overordnede målsætning med SMART-MLA-projektet var at udvikle cloud-baserede flerlagsaggregatorløsninger til muliggørelsen af optimal forbrugerdeltagelse, kaldet demand response, og fleksibilitet i energisystemer for at kunne udnyttet 100 % vedvarende energi. Projektet havde til hensigt at forøge forbruger- og fællesskabsopmærksomheden og deltagelsen i demand response, selv i lande hvor den underlæggende lovgivning stadig er under udarbejdelse. Integrationen af store mængder af elproduktion baseret på fluktuerende vedvarende energi og IoT-enheders udrulning nødvendiggør implementeringen af nye IKT-baserede teknologier, såsom cloud computing, big data og block-chain. Disse teknologier tilføjer værdi til demand response og forbedrer fleksibiliteten i elnettet. De løsninger, som er udviklet i SMART-MLA-projektet, kan bidrage til at forbedre det økonomiske udbytte for aggregatorer og identificere de udfordringer, der fortsat er for fleksibilitetsydelser og aggregatorer i fremtidens elnet.

Key figures

Periode:
2018 - 2021
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
0,19 mio.
Støttebeløb:
1,68 mio.
Støtteprocent:
90 %
Projektbudget:
1,87 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64018-0302

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.68 mio. 0.19 mio.

Kontakt

Kontakperson
Qiuwei Wu
Adresse

Ørsteds Plads, Building 348,
2800 Kgs. Lyngby,
Denmark
Tlf.:45253800