FlexGas – Fleksibelt energiforbrug med elpatron i villagaskedel

Målet I projektet er at udvikle, teste og demonstrere en elpatronenhed til montering på eksisterende villainstallationer med henblik på fleksibelt energiforbrug ift. Elsystemet. Ud fra analyse af potentiale og økonomi ved løsningen for brugeren og samfundet, udvikles og testes ligeledes en model, der skal fremme implementering i markedet.

Projektets formål har været at udvikle, teste og demonstrere en elpatron-enhed til montering på eksisterende villainstallationer med henblik på fleksibelt energiforbrug i forhold til elsystemet.
Projektbeskrivelse

Ideen er, at i perioder, hvor der produceres meget VE-strøm (vind og solceller), og der samtidig er en lav elpris, vil elpatronløsningen gøre det muligt at erstatte gasforbrug med elforbrug til opvarmning.
Målet med projektet er, at Dansk Gasteknisk Center (DGC) i samarbejde med varmtvandsbeholderproducenten METRO THERM og kommunikationseksperten NeoGrid udvikler 3 systemløsninger til typiske kedelinstallationer i boliger og bedømmer dem i DGC´s laboratorium, hvorefter de demonstreres i felten. Disse forventes bl.a. at kunne indpasses i mange af de ca. 3500.000 gasinstallationer der findes i Danmark i dag, og dermed kunne bidrage med størsteparten af et 700 MW fleksibelt elforbrugspotentiale.

Det er også et mål at bedømme potentialet for overnævnte løsninger samt udvikle og teste 1-2 forretningsmodeller, som konceptudvikleren INSERO, aggregator NeoGrid Technologies og det balanceansvarlige elselskab Neas Energy kan anvende (både på kort og langt sigt). Hertil kommer afdækning af de finanselle rammer for implementering af den teknikske løsning.
Det vil både omfatte optimal løsning for samfundet og de nødvendige finansielle og prismæssige incitamenter til privat implementering af løsningen.

Resultater

Resultatet af test i laboratoriet og demonstration i praksis har vist, at anlæggene fungerer, og at samspillet mellem kedel, elpatron og styreboksen er som forventet og ønsket. Det har ligeledes været et ønske at udvikle og teste en model, der kan fremme implementering i markedet. Derfor blev der opbygget en beregningsmodel, der er brugt til at simulere driftsøkonomien og dermed mulige besparelser. Der kan i bedste fald kun findes en besparelse på ca. 400 kr./år pr. installation, og det kan hverken motivere et varmeselskab eller en slutforbruger til at vælge en sådan løsning.

Key figures

Periode:
2014 - 2016
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
2,37 mio.
Støttebeløb:
1,75 mio.
Støtteprocent:
42 %
Projektbudget:
4,11 mio.

Kategori

Oprindelig title
FlexGas – Fleksibelt energiforbrug med elpatron i villagaskedel
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
64014-0123

Dokumenter

Deltagere

DANSK GASTEKNISK CENTER A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
DANSK GASTEKNISK CENTER A/S 0.84 mio. 1.37 mio.
NEAS 0.17 mio. 0.26 mio.
Insero Energy A/S 0.35 mio. 0.44 mio.
METRO THERM A/S 0.04 mio. 0.06 mio.
Neogrid Technologies 0.35 mio. 0.24 mio.