Fortsat dansk deltagelse i IEA Annex 58

Der søges om midler til fortsat dansk deltagelse i IEA ECBCS Annex 58 - de sidste 2 år. Formålet er at udvikle testmetoder, som vil lede til mere pålidelige beregnede energiforbrug for bygninger, og at udvikle evalueringsmetoder som kan karakterisere den dynamiske funktion af bygninger til anvendelse ifm. energirenovering, ESCO, Smart Grid, mv.

Projektbeskrivelse
Der er allerede i dag bygget huse med zero eller nearly-zero energiforbrug, og i IEA Annex 56 vil der blive udviklet metoder og guidelines for energirenovering, som leder til nearly-zero energiforbrug i eksisterende boliger. Men målinger har vist, at energiforbruget i denne type bygninger ofte er meget højere end beregnet i designfasen. Der er to grunde til dette: a) brugen af bygningen er anderledes end forventet i beregningerneog b) bygning og installationer virker anderledes end forventet på grund af forkerte antagelser i beregningerne, fejl i komponenterne, dårlig udførelse, dårlig styring, osv., men også fordi samspillet mellem bygninger og installationer og mellem installationer typisk ikke er godt nok kendt. For at nå EU og den danske regerings mål er det meget vigtigt, at danske bygninger (både nye og eksisterende) opnår de forventede energiforbrug. Formålet med IEA Annex 58 er a) at udvikle veldefinerede testmetoder baseret på full scale dynamiske målinger som vil lede til mere realistisk input til beregninger for komponenter og installationer og dermed sikre pålidelige beregnede energiforbrug for bygninger, og b) at udvikle statistiske evalueringsmetoder som bedre karakterisere den dynamiske funktion af installationer og bygninger, hvorved det er muligt at finde fejl, foreslå energibesparende tiltag, og vurdere om disse virker. Statistiske evalueringsmetoder baseret på tidsserier fra f.eks. smart meters er også vigtige i forbindelse med den kommende udrulning af Smart Grid i Danmark. Danmark har den nødvendige baggrund for at deltage i IEA Annex 58, idet vi har testfaciliteter til at gennemføre de nødvendige målinger – f.eks. EnergyFlexHouse. Der gennemføres i Danmark allerede målinger i aktuelle bygninger, og udrulningen af smart meters er i gang. Grundlaget for udvikling af statistiske værktøjer til evaluering og karakterisering af bygninger og installationer er således til stede i Danmark. Udviklingen af statistiske metoder er allerede i gang, men yderligere udvikling er nødvendigt for at gøre dem anvendelige for at nå de danske energimål. Internationalt samarbejde vil øge udbyttet og potentialet af det danske arbejde. Ansøgningens to institutioner er velforberedte til at deltage i annexet: Teknologisk Institut er i besiddelse af EnergyFlexHouse og er leder af Green Lab for Energieffektive Bygninger (GLEEB). Teknologisk Institut har stor erfaring med alle typer af energiforbrug i bygninger. Teknologisk Institut var leder af de projekter, hvor prototyper af statistiske evalueringsmetoder er udviklet. Teknologisk Institut deltager i iPower og er her leder af den arbejdspakke, som omhandler ”domestic demand response”. DTU Informatik er eksperter i udvikling af statistiske metoder til evaluering af tidsserier. DTU Informatik har udviklet de danske prototyper af statistiske evalueringsmetoder for bygninger. DTU Informatik vil i iPower udvikle metoder til forudsigelse af energiforbrug i bygninger til anvendelse i Smart Grid.
Resultater

Projektets formål var at udvikle den nødvendige viden, værktøjer og netværk for at opnå pålidelige in situ dynamiske test- og dataanalysemetoder, som kan bruges til at karakterisere den faktiske energimæssige ydeevne af bygningskomponenter og hele bygninger. For at nå dette mål var der behov for et internationalt samarbejde vedr. forskellige problemer: udvikling af kvalitetsprocedurer til fuldskalaafprøvning, udvikling af kvalitetsprocedurer til dynamisk dataanalyse, retningslinjer for karakterisering of forudsigelse af bygningsydeevne, indsamling af veldokumenterede dynamiske data af høj kvalitet til validering samt applikationer af dynamiske helbygningstestdata.

IEA EBC Annex 58 har opbygget viden vedrørende test af bygninger og bygningskomponenter under realistiske forhold samt evaluering af bygninger, komponenter og energiforbrug baseret på målte tidsserier. Der er etableret et internationalt netværk, hvori der er konsensus om, hvilke metoder der er nyttige, samt hvad de kan anvendes til. Der har været et stort dansk aftryk på dette arbejde i form af undervisning i metoder på en række sommerskoler med aktiv deltagelse af mange ph.d.-studerende, der har været tilknyttet Annex 58. Annex 58, har udgivet en række bøger og rapporter i forbindelse med projektet.

Key figures

Periode:
2013 - 2016
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
0,52 mio.
Støttebeløb:
1,35 mio.
Støtteprocent:
72 %
Projektbudget:
1,86 mio.

Kategori

Oprindelig title
Fortsat dansk deltagelse i IEA Annex 58
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64012-0250

Dokumenter

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 0.77 mio. 0.41 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.58 mio. 0.10 mio.