IEA DHC Annex TS2 - Implementering af lavtemperaturfjernvarmesystemer (18-20)

Projektmålet er at udarbejde en praktisk anvendelig håndbog for implementering af 4. generations fjernvarme, målrettet nøgleinteressenter. Projektet vil ved internationalt samarbejde udvikle, demonstrere og formidle tekniske løsninger, som danske virksomheder kan bidrage med, når energieffektiv lavtemperaturfjernvarme implementeres og udbygges.

Projektbeskrivelse

Projektet dækker den danske deltagelse i det internationale forskningsprojekt med den danske titel ”DHC Annex TS2:Implementering af lavtemperaturfjernvarmesystemer” under International Energy Agency Technology Collaboration Programme on District Heating and Cooling including Combined Heat and Power (IEA DHC|CHP).

Formålet med IEA DHC Annex TS2 er at nå til et niveau, hvor 4. generations fjernvarme kan implementeres på fjernvarmemarkedet. Hovedformålet med den danske deltagelse i projektet er at bidrage til den internationale forskning og udbredelse af lavtemperaturfjernvarme samt at sikre at danske virksomheder og interessenter følger med i den nyeste internationale viden om lavtemperaturfjernvarme. Dette understøtter udvikling og eksportmuligheder hos deltagende danske virksomheder som Danfoss, Brunata og Grundfos, som samtidig får mulighed for at præsentere tekniske komponenter til lavtemperaturfjernvarme for internationale partnere og opnå ny viden om, hvordan disse komponenter kan anvendes i andre lande. Ydermere vil inddragelse af danske forsyningsselskaber som Viborg Fjernvarme og Frederiksberg Forsyning sikre, at den nyeste internationale viden anvendes til at understøtte effektiv implementering af lavtemperaturfjernvarme i danske fjernvarmesystemer.
 
Projektets hovedaktiviteter består i at udvikle nye løsninger til lavtemperaturfjernvarme, at demonstrere anvendelsen af state-of-the-art teknologi på området og at evaluere resultater fra europæiske projekter angående implementering af 4. generations fjernvarme. Målet med disse aktiviteter er at udforme en praktisk håndbog til implementering af energieffektiv 4. generations fjernvarme. Derved støtter projektet de internationale mål om at reducere CO2-emissioner og opnå uafhængighed af fossile brændsler.

Resultater

Formålet med IEA DHC Annex TS2 har været at analysere og modne 4. generationsfjernvarmeteknologi til et niveau, hvor det vil være muligt at integrere teknologien i fjernvarmesystemet. Formålet med den danske deltagelse var at bidrage til international forskning og anvendelse af fjernvarme ved lav temperatur og at sikre, at danske virksomheder og interessenter besidder den nyeste internationale viden om lavtemperaturfjernvarme. Dette understøttede udviklings- og eksportmulighederne i deltagende danske virksomheder som Danfoss, Brunata og Grundfos, der havde lejlighed til at præsentere tekniske komponenter til fjernvarme ved lav temperatur i et internationalt forum og få ny viden om brugen af disse i andre europæiske lande. Inkluderingen af danske fjernvarmeselskaber, som Viborg Fjernvarme og Frederiksberg Forsyning, sikrede, at den nyeste internationale viden anvendes til at understøtte effektiv overgang af danske fjernvarmesystemer til lavtemperaturfjernvarme. Projektets hovedaktiviteter bidrog til at udvikle nye løsninger til fjernvarme ved lave temperaturer, demonstrere brugen af avanceret fjernvarmeteknologi samt evaluere resultater fra europæiske projekter om implementering af 4. generationsfjernvarme. Målet med disse aktiviteter blev formidlet via en praktisk håndbog til implementering af energieffektiv 4. generationsfjernvarme. Projektet understøttede dermed internationale mål om at reducere CO2-emissioner og opnå uafhængighed af fossile brændstoffer.

Key figures

Periode:
2018 - 2021
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
0,40 mio.
Støttebeløb:
1,98 mio.
Støtteprocent:
83 %
Projektbudget:
2,37 mio.

Kategori

Oprindelig title
IEA DHC Annex TS2 - Implementering af lavtemperaturfjernvarmesystemer (18-20)
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
64017-05172

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danfoss A/S 0.32 mio. 0.13 mio.

Kontakt

Kontakperson
Svend Svendsen
Adresse

Bygning 118

2800 Kgs Lyngby