IEA Wind Annex 25 - fase V

Med den stigende vigtighed af integration af vindenergi i el-systemer, foreslås anvendelsesområdet for Task 25 udvidet og udbredt (ifølge bilag 25 - Task Extension Proposal 2018-2020) til at omfatte mere samarbejde omkring integration af solenergi (IEA PVPS Task 14). Den fælles internationale udfordring er, at tilpasse de eksisterende el-systemer, som muliggør en betydelig forøgelse af vindenergi og andre variable generationsaktiver, nemlig solceller, inden for en tidsramme betydeligt kortere end levetiden af aktiverne, hvilket betyder, at det skal gøres i de fleste nyttesystemer med den eksisterende infrastruktur, og på basis af realistiske økonomiske omkostninger.

Projektbeskrivelse

Omfanget af IEA Wind Task 25 ligger på vindintegration til elsystemer. Opgave 25 fokuserer på at analysere og videreudvikle metoden til vurdering af virkningen af vind og anden variabel generation (hovedsagelig solcelle-PV) på elsystemer: udarbejdelse af resuméer af omfanget af virkninger for forskellige elsystemer samt bedste praksis til vurdering af virkningerne. Opgaven producerer også information om oplevelsen af virkningerne på drift og vedligeholdelse af elsystemer samt de bedste metoder, der er vedtaget for at afbøde potentielle negative virkninger for systemets sikkerhed og pålidelighed. Opgave 25 samarbejder med IEA HQ (SIR) og IRENA for bedste praksisformidling.
Forventede resultater er:


• Forbedret internationalt samarbejde og koordinering inden for vind- og PV integration
• Sæt af casestudier om vind og anden variabel generationsintegration, især tilfælde, der kombinerer vind og PV, konsekvenser for markedsdesign og drift og udviklede metoder, herunder vurdering af omkostninger og værdi af vindintegration, usikkerhedsvurdering og yderligere operationelle metoder indarbejdet i planlægningsmodellerne
• Database til storskala vindkraftproduktionstidsserier, der skal udvides til også at dække PV, belastning og andre relevante tidsseriedata
• Samarbejdspapirartikler, der opsummerer og analyserer arbejdet i nationale casestudier
• Workshops rettet mod TSO-publikum og generelle korte resuméer af vindintegration rettet mod ikke-teknisk publikum
• Opdateret anbefalet praksis rapport
• Opdateret resumé, der beskriver omfanget af vindkraftpåvirkninger og omkostninger til forskellige elsystemer.

DTU Wind vil bidrage til bilaget gennem deling af forskningen inden for integration af vindkraft og kontrol i en række igangværende foreslåede EU- og nationale projekter. Forskningsresultater forventes at være inden for områderne:


• Integration af offshore-vindkraft
• Optimering af offshore vindkraft elektrisk infrastruktur
• Vejrafhængigheder i elsystemer med store andel af vedvarende energikilder
• Styring af vindkraftværker og tilhørende tjenester fra vindkraftværker

Resultater

Task’en fokuserede på integration af fluktuerende energikilder og specielt vind- og solenergi, hvilket er i stigende fokus både nationalt og internationalt. Task’en har ført til et forbedret internationalt samarbejde og koordinering inden for vind- og solcelle-integration. Ligeledes er der udført analyser, samt arbejdet på at optimere metoden til at vurdere indvirkningen af vindenergi på elsystemet. Derudover har task’en produceret information om rækkevidden af de påvirkninger, som fluktuerende energikilder har på systemet samt udviklet en ”best practise” til vurdering af disse påvirkninger. Samarbejdet har været vellykket, hvilket har resulteret i flere fælles publikationer, samt udveksling af know-how og erfaring mellem den akademiske verden og industrien.

Key figures

Periode:
2018 - 2020
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
0,16 mio.
Støttebeløb:
0,37 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
0,53 mio.

Kategori

Oprindelig title
IEA Wind Annex 25 - fase V
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Projekttype
IEA
Journalnummer
64018-0121

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.37 mio. 0.16 mio.

Kontakt

Kontakperson
Nikolaos-Antonio Koutouloulis
Adresse

Frederiksborgvej 399,
4000 Roskilde
Tlf.: 4677 5085
Telefax: 4677 5085

Email
niac@dtu.dk