Kortsigtet fleksibilitet i elforbruget

Afdelingen for Systemanalyse

Formålet med dette projekt er at analysere den kortsigtede fleksibilitet i elforbruget, herunder at beregne effekten på elsystemet af en række fremtidige scenarier med øget fleksibilitet, samt at undersøge hvordan konsekvenserne for elsystemet kan omsættes til en værdisætning af forbrugsfleksibiliteten.

Projektbeskrivelse
Et velfungerende elmarked er en forudsætning for det moderne samfund, dvs. afbrydelse af strømforsyningen i perioder pga. ubalance mellem udbud og efterspørgsel på elmarkedet næppe vil kunne accepteres i større omfang. Endvidere kan ekstreme prisspidser på elspotmarkedet og endnu højere prisspidser på regulerkraftmarkedet, som følge af afkortning af budene på spotmarkedet, føre til store tab hos elhandlere og elintensive industrier, hvilket vil skade deres konkurrenceevne. Det er derfor afgørende at elefterspørgslen bliver prisafhængig, således at disse situationer undgås. Formålet med dette projekt er, at analysere den kortsigtede fleksibilitet i elforbruget, herunder at beregne effekten på elsystemet af en række fremtidige scenarier med øget fleksibilitet, samt at undersøge hvordan konsekvenserne for elsystemet kan omsættes til en værdisætning af forbrugsfleksibiliteten. Den nuværende priselasticitet i det nordiske elsystem vil blive kvantificeret og på basis af eksisterende viden, vil der blive redegjort for mulige teknologiske og policy-mæssige tiltag, som kan øge forbrugsfleksibiliteten. Projektet har følgende delformal: 1) at beskrive forskellige former for forbrugsfleksibilitet i elforbruget, 2) at opsummere de teknologiske muligheder for øget forbrugsfleksibilitet, 3) at redegøre for hvilke virkemidler, der allerede anvendes eller kan tænkes anvendt til påvirkning af fleksibiliteten og hvilke konsekvenser det kan medføre for det kortsigtede elforbrug, 4) at beskrive og estimere den kortsigtede priselasticitet i det nuværende nordiske elsystem, herunder at redegøre for metodiske og teoretiske problemer i forbindelse med estimering af effekten af kortsigtede flytninger af elforbruget, 5) at vurdere værdien af øget forbrugsfleksibilitet, bl.a. i forbindelse med øget forsyningssikkerhed og reduceret misbrug af markedsmagt. Der opgøres såvel samfunds- og selskabsøkonomiske (fordelingsmæssige) konsekvenser af øget forbrugsfleksibilitet
Resultater

Den nuværende priselasticitet i det Nordiske elsystem vil blive kvantificeret, og på basis af eksisterende viden vil der blive redegjort for mulige teknologiske og policy-mæssige tiltag, som kan øge forbrugsfleksibiliteten. Projektet har følgende delfomål. Projektet har resulteret i: 1) Beskrivelse af forskellige former for forbrugsfleksibilitet i elforbruget samt teknologiske muligheder for øget forbrugsfleksibilitet. 2) Redegørelse for hvilke virkemidler, der allerede anvendes eller kan tænkes anvendt til påvirkning af fleksibiliteten og hvilke konsekvenser det kan medføre for det kortsigtede elforbrug. 3) Beskrivelse og estimation af den kortsigtede priselasticitet i det nuværende nordiske elsystem, herunder at redegøre for metodiske og teoretiske problemer i forbindelse med estimering af effekten af kortsigtede flytninger af elforbruget. 4) Vurdering af værdien af øget forbrugsfleksibilitet, bl.a. i forbindelse med reduceret misbrug af markedsmagt. I forhold til den oprindelige projektansøgning, har vi nået vore mål. Dog har vi valgt, at vi i projektet har lagt mere vægt på værdien af forbrugsfleksibilitet i forhold til svingninger i mængder og priser på det nordiske elmarked, end på værdien af forbrugsfleksibilitet i forhold til forsyningsmangel (lost load)

Key figures

Periode:
2004 - 2006
Bevillingsår:
2004
Egen finansiering:
3,20 mio.
Støttebeløb:
1,82 mio.
Støtteprocent:
57 %
Projektbudget:
3,20 mio.

Kategori

Oprindelig title
Kortsigtet fleksibilitet i elforbruget - kvantificering, stimulering og værdisætning
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Journalnummer
33030-0029

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Ramløse- EDB
Kungliga Tekniska Högskola (SE)

Kontakt

Kontakperson
Morthorst, Poul Erik
Adresse
Forskningscenter Risø. Systemanalyse
P.O. Box 49
DK-4000 Roskilde, Denmark
www.risoe.dtu.dk
Morthorst, Poul Erik , 46775106, p.e.morthorst@risoe.dk
Øvr. Partnere: Ramløse-EDB; Kungliga Tekniska Högskola, Stockholm (SE); Elkraft System