Lavtemperatur fjernvarme til fremtidens energisystem

Department of Civil Engineering

Projektet udgør den danske deltagelse i det planlagte ‘task shared annex, TS1, i IEA-DHC: Lavtemperatur fjernvarme. Formålet med den danske deltagelse er at bidrage til en international udvikling af lavtemperatur fjernvarme baseret på vedvarende energi til opvarmning af energieffektive bygninger.

Projektbeskrivelse

Fjernvarme med lavere temperaturer i ledningsnettet giver en økonomisk og miljømæssig god mulighed for varmeforsyning af lavdensitetsområder og lavenergihuse. Den reducerede fremløbstemperatur øger også udnyttelsen af vedvarende energi og spildvarme. Projektet er en fortsættelse af forskningen i lavtemperaturfjernvarme (4.generations fjernvarme) med det formål at fremme forståelsen af de tekniske udfordringer ved: 1. karakterisering af forsyningsløsninger i lavtemperaturfjernvarme og muliggøre anvendelsen i forskellige bebyggelser 2. varmeforsyning ved lave temperaturer under forskellige forhold 3. optimere VE-forsyningsløsninger i forhold til stadig mindre varmebehov i bygninger. De vigtigste emner er: - Anvende resultater fra det foregående EUDP projekt (IEA-DHC Annex X: fjerde generation fjernvarme) til at karakterisere forsyningsteknologier til lavtemperatur fjernvarme og til at identificere løsninger til generiske design problemer, for at implementere dem i forskellige bebyggelser. - Analyse af de tekniske udfordringer ved forsyning af eksisterende bebyggelser før udførelsen af vidtgående bygningsrenoveringer. - Udvikle løsninger til udvidelse af fjernvarmenettet og til effektiv udnyttelse af varmekilder svarende til deres kvalitet. - Identificere løsninger til undgåelse af vækst af Legionella bakterier så varmt brugsvand kan leveres ved lave temperaturer i etageejendomme. - Undersøge en 100% VE-baseret optimal energiforsyningsstruktur i et samspil mellem forsyning med lavtemperaturfjernvarme og varmebesparelser i bygninger.

Resultater

Hovedformålet med IEA DHC Annex TS1 er at demonstrere og underbygge potentialet for lavtemperaturfjernvarme som en af de mest effektive teknologier til opnåelse af et energisystem baseret 100% på vedvarende energi og drivhusgasfri energi. DTU er leder af en delopgave vedrørende teknologier.

Et af formålene med projektet var at formulere en vejledning til innovative teknologier og avancerede koncepter og løsninger til lavtemperaturfjernvarme omfattende både produktion, distribution og anvendelse. Der er blevet undersøgt et antal forskellige koncepter for lavtemperaturfjernvarme til både nye og eksisterende bygninger i projektet. Løsninger til energieffektive fjernvarmenet og sikre løsninger til varmt brugsvandsforsyning er blevet analyseret og teknologier til produktion af varme baseret på vedvarende energi er blevet beskrevet.

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
0,84 mio.
Støttebeløb:
2,58 mio.
Støtteprocent:
75 %
Projektbudget:
3,41 mio.

Kategori

Oprindelig title
IEA-DHC Annex TS1. Lavtemperatur fjernvarme til fremtidens energisystem
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64012-0217

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.54 mio. 0.80 mio.
Danfoss A/S 0.04 mio. 0.04 mio.