Måling af den sande vindhastighed

Projektets formål er at forbedre nøjagtigheden af kopanemometer målinger til vind ressource undersøgelser og effektkurvemålinger ved at introducere meget kortrækkende lidar teknologi i vindtunnel og åben atmosfære kalibreringer for at reducere usikkerheden ved kalibreringer samt ved forbedret design af en kopanemometer type for at forbedre usikkerhedens klassifikationer.

 

 

Projektbeskrivelse

Projektets formål er at opgradere vinenergisektoren med verdens mest nøjagtige vindmålinger til brug for vindressourceestimering og effektkurvemålinger. I en industri undersøgelse blev det fundet at reduktionen i usikkerhed på den estimerede middelvindshastighed på 0.1 m/s ville give en besparelse på ca. £10 millioner per år i 25 år for et stort offshore vindmølleprojekt. Med ny lidar (lidic) teknologi til vindtunnel kalibrering og et optimeret kopanemometer forventes målenøjagtigheden forbedret ved kop anemometer målinger med mere end é n procent. The TrueWind vil bidrage med tre signifikante kommercielle tiltag og et større teknologisk bidrag:

  1. Meget kortrækkende lidar kalibrerings-kapacitet installeres i en vindtunnel, og studier af vindtunnelgrænselagets og turbulensens indflydelse på kalibreringer forventes at reducere kalibreringens måleusikkerhedsignifikant, resulterende i en forøget global markedsandel på kalibreringer.

  2. Forbedret design kopanemometer, vil give verdens bedste nøjagtighed til vindressourcemålinger og effektkurvemålinger og vil resultere i en signifikant forøget global markedshandel.

  3. Kommercialisering af lidic til generel anvendelse i vindtunneller til supplering af en verdensledende LDA portfolio af vindtunnel måleudstyr og til at opretholde globalt ledende markedshandel i nøjagtigt måleudstyr til vintunneler.

  4. En åben felt-kalibrerings facilitet på DTU Risø campus, baseret på kortrækkende vindskanner med tre lidic’er, vil blive brugt til kalibrering og at verificere og forbedre en kopanemometer model til klassifikation af kopanemometre. Demonstration af felt-kalibrerings faciliteten vil fastholde DTU’s teknologiske lederskab i lidar teknologi.

Resultater

TrueWind var et ambitiøst projekt, der havde til formål at forbedre nøjagtigheden af kop-anemometri ved at adressere alle kilder til måleusikkerhed:

 Forskellige effekter, der påvirker kopvindmålerens kalibrering i vindtunnelen.

 Design af et nyt og mere nøjagtigt Lidar-målingssystem.

 Kop-anemometer-klassificeringstest i vindtunnel, sammenligning med kop-anemometer-responsens i fri luft og validering af kop-anemometer-klassificeringen.

 Model og design af en ny forbedret kopvindmåler.

Projektet har opnået udvikling af en ny metode til kalibrering af kop-anemometer i vindtunnel og til dels udvikling af et forbedret kop-anemometer. Der er anvendt Lidic- og LDA-måleudstyr i kombination som reference i stedet for det traditionelle pitotrør. Desuden er kaliberingsfaciliteten hos Sven Ole Hansen ApS blevet opgraderet (ny vindtunnel). Resultaterne er verificeret på anemometer i fri luft ved brug af DTU’s kortrækkende Lidar – med tre stråler. Projektformålene er blevet indfriet med følgende resultater:

 Svend Ole Hansen er blevet akkredditeret til kop-anemometer-kalibrering og -klassificering iht. IEC 61400-12-1:2017. (Der afventes akkreditering fra DANAK).

 WindSensor ApS har udviklet et nyt anemometer, som er i klassificeringsproces nu, med en lavere klasse (større nøjagtighed).

 DantecDynamic har færdiggjort et LDA-/Lidar-målesystem for vindtunneler, som udbydes til kunder, der klassificerer anemometre.

 DTU Wind Energy har fuldtudviklet metode til kalibrering af kortrækkende Lidar med svinghjul.

Som følge af resultaterne forventer både Dantec Dynamic og WindSensor øget vækst og beskæftigelse.

Key figures

Periode:
2016 - 2020
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
6,22 mio.
Støttebeløb:
9,19 mio.
Støtteprocent:
60 %
Projektbudget:
15,40 mio.

Kategori

Oprindelig title
Måling af den sande vindhastighed
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64015-0635

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 4.58 mio. 0.51 mio.
SVEND OLE HANSEN ApS 2.50 mio. 3.59 mio.
Windsensor ApS 0.71 mio. 0.71 mio.
Dantec Dynamics A/S 1.41 mio. 1.41 mio.

Kontakt

Kontakperson
Troels Friis Pedersen
Adresse

Frederiksbrogvej 399, 4000 Roskilde

Email
npha@dtu.dk