Mikrobiologisk sikker sænkning af varmtvandstemperaturen

Projektets formål var at demonstrere en ny teknologi til at sikre varmtvandsinstallationer mod legionella og samtidig demonstrere, at systemerne kan holdes fri for legionella med en reduceret temperatur. Teknologien udgør grundlaget for den videre udbredelse af lavtemperaturfjernvarme med store energibesparelser til følge, både for fjernvarmeforsyninger og i de enkelte bygninger.

Projektets formål var, at demonstrere en ny teknologi til at sikre varmtvandsinstallationer mod legionella, og samtidig demonstrere at systemerne kan holdes fri for legionella med en reduceret temperatur. Teknologien udgør grundlaget for den videre udbredelse af lavtemperaturfjernvarme med store energibesparelser til følge, både for fjernvarmeforsyninger og i de enkelte bygninger.

Projektbeskrivelse

Målet er at vide, at varmtvandssystemer kan holdes fri for farlige legionella bakterier med en ny vandbehandlingsmetode uanset varmtvandssystemets temperatur. Der er etableret vandbehandling i 6 forskellige store bygninger med centralt varmesystem. Bygninger er udvalgt, så de er så forskellige som muligt i anvendelse, teknologi, drift etc. I projektets første fase demonstreres den nye teknologi med normal fremløbstemperatur og det demonstreres, at varmtvandssystemerne er fuldstændig fri for bakterier. I projektets anden fase demonstreres i de samme anlæg, at anlæggene holdes fuldstændig fri for bakterier med reduceret varmt vands temperatur. Projektets slutmål er, at der er udarbejdet installations- og driftsvejledning til anvendelse af denne teknologi i bygninger med centralt varmesystem dækkende alle former for bygninger, anvendelse, teknologi, brugermønstre etc.

Resultater

Markedsføringsmateriale er ved at blive udarbejdet, og det forventes, at salgsaktiviteter indledes i DK i 2. kvartal 2016. Der satses på markeder i UK og Tyskland via partneraftaler. Projektet har demonstreret, at Danish Clean Water A/S teknologi til Legionellakontrol i varmtvandssystemer kan anvendes ved både normal og reduceret varmtvandstemperatur i cirkulationssystemet. Teknologien er baseret på en elektrokemisk proces, der omdanner salt opløst i vand til en opløsning, der indeholder klorforbindelser, der ved dosering i små mængder til varmtvandssystemet kan forhindre legionella bakterien i at overleve. Hermed kan man fravige de lovpligtige 50 °C i cirkulationssystemet, som kræves for at undgå Legionellavækst. Dette er en økonomisk vinding for ejendommen her og nu, og vil på sigt tillade fjernvarmeværkerne at forsyne bygninger med lavtemperatur fjernvarme, hvorved varmetab i distributionsnettet reduceres betragteligt og direkte indfasning af grønne teknologier muliggøres.

Igennem projektet har DCW udviklet en optimal installationsopbygning og doseringsstrategi og igennem demonstration i seks installationer, som er repræsentative for den danske bygningsmasse, dokumenteret:
- Reduktion af Legionellaniveauet til under detektionsgrænsen i cirkulationsledningen på
 alle installationer, hvor doseringsstrategien følges – både ved normal og reduceret
 temperatur
- I strengen mellem cirkulation og taphane kan de samme resultater opnås, med den
 rigtige dosering, hvis der er tilstrækkeligt forbrug – forbrug på tappestedet er en
 udfordring for alle desinfektionsteknologier
- Fysisk-kemiske påvirkninger uden betydning for rørsystemet i installationens levetid
- Undersøgelse af besparelse på hovedmålerniveau gav ingen entydige resultater, men
 målinger på cirkulationsledninger viste væsentlige besparelser
- SDU’s arbejde med centrale interessenter viste behov for at arbejde målrettet med
 driftsteknikere, da de er første kontaktled med slutbrugerne. Ydermere belyste man et
 stort markedspotentiale i fjernvarmesektoren

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
1,91 mio.
Støttebeløb:
3,26 mio.
Støtteprocent:
63 %
Projektbudget:
5,17 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
64013-0130

Dokumenter

Deltagere

Danish Clean Water (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danish Clean Water 1.81 mio. 1.21 mio.
Sønderborg kommune 0.14 mio. 0.20 mio.
Syddansk Universitet 0.75 mio. 0.13 mio.
Statens serum institut 0.21 mio. 0.04 mio.
SØNDERBORG FJERNVARME AMBA 0.03 mio. 0.02 mio.
Sønderborg Andelsboligforening 0.07 mio. 0.05 mio.
Alsion 0.13 mio. 0.09 mio.
Hotel Comwell 0.05 mio. 0.07 mio.
Region Syddanmark 0.07 mio. 0.10 mio.