Nordic Built - Genbrug af bygningskomponenter

Projektet udforsker ved hjælp af 1:1 modeller en ny praksis for anvendelse af genbrug fra nedtagne bygningskomponenter med henblik på at udvikle metoder til at håndtere, organisere, udbyde og forhandling af byggematerialer, der bliver til overs efter nedrivning og renovering. Målet er at stimulere markedet for genbrug af byggematerialer, spare energiressourcer, skabe nye forretningsmodeller og fremelske ny arkitektonisk identitet.

Projektet skulle udforske måder at genbruge nedtagne bygningskomponenter med henblik på at skabe en ny praksis for at håndtere, organisere, udbyde og handle med genbrugte komponenter. Formålet var at stimulere markedet for genbrug og herved spare energi, samt skabe nye forretningsmuligheder og arkitektonisk identitet. Projektet er et Nordic Built projekt med partnere fra Sverige og Norge. Vandkunsten A/S har været overordnet projektleder.
Projektbeskrivelse

Projektet vedrører 'bagsiden' af renoveringsprojekterne: Materialespildet. Når der opstår byggeaffald i kølvandet på en renovering, repræsenterer det et potentielt tab af hele tre forskellige typer ressourcer, nemlig økonomiske, energimæssige og kulturelle. Med den nuværende praksis for bygningsrenovering mistes alt for mange af disse i processer, hvor materialerne nedbrydes til en meget lavere anvendelsesgrad.

I forbindelse med de nye certificeringssystemer som DGNB-DK og BREEAM -NOR er livscyklusvurdering (LCA) på vej til at blive en integreret del af rådgivningsvirksomhedernes designpraksis. Herigennem kvantificeres og synliggøres de indlejrede ressourcer i materialer og komponenter, ophobet igennem livscyklusprocesser som råstofudvinding, industriel forarbejdning, opførelse, drift og vedligeholdelse. Livscyklusforståelsen tilføjer nye parametre til repertoiret for bæredygtigt byggeri, som primært har været ensidigt fokuseret pa at nedbringe energiforbruget til drift.

De nordiske lande følger i dag alle en meget effektiv praksis for nedrivning, hvor byggeaffald separeres omhyggeligt, og mængden af restaffald minimeres. Imidlertid medfører denne praksis i næsten alle tilfælde, at komponenterne nedbrydes til et meget lavt niveau for potentiel genanvendelse, f.eks. til forbrænding eller nedknusning til sekundært råstof for ny materialeproduktion. Kun en forsvindende del af de nedtagne bygningskomponenter genanvendes i en tilsvarende funktion eller til andre formal uden omfattende nedbrydning. Herved mistes energi, økonomisk værdi, og undertiden også æstetisk, historisk, kulturel værdi. Projektet sigter i mod at ændre denne praksis til fordel for en bedre udnyttelse af genbrugspotentialet ved at:

1. Demonstrere praktiske principper for genanvendelse af nedtagne produkter; nedtagning, håndtering, afrensning, sortering, oparbejdning, oplagring, distribution og salg.
2. Demonstration af principper for at inddrage genbrugte komponenter i projekteringsarbejdet, herunder at anvende reversible konstruktionsprincipper.

Det er således hensigten, at producer et stort antal løsninger på prototype-niveau, som tilsammen beskriver, hvorledes man kan systematisk oparbejde nedtagne bygningsdele til nye produkter med en kvalitet og en tilgængelighed på markedet, der gør det muligt, at 'regne' med dem i projekteringen. Derfor udforsker projektet projekteringsmåder og udbudsbeskrivelser, der er fleksible, f.eks. i forhold til formater og dimensioner. I denne forbindelse vil løsninger på de forskellige udfordringer, f.eks. miljømæssige og økonomiske, i forbindelse med oparbejdning af komponenter blive afsøgt og beskrevet.

Resultater

Byggeaffald er den mørke side af bygningsrenovering og udskiftede materialer og komponenter repræsenterer potentielt en trefoldig værdi i form af økonomi, energi og kultur. Projektet har ved design og opførelse af 20 fuldskala prototyper udforsket ny praksis for genanvendelse af byggematerialer på højt niveau og i alle komponenternes stadier fra nedrivning til nye produkters adskillelse. Nye kommissioner for produkter og systemer bekræfter konceptets kommercielle potentiale, livscyklusanalyser (LCAer) bekræfter formodningen om miljømæssige fordele ved genanvendelse, og den brede interesse i de byggede prototyper - samt open-source formidling - vil forhåbentlig inspirere byggeindustrien og påvirke brugere til at implementere tanker og systemer fra projektet.

Læs mere

Key figures

Periode:
2014 - 2015
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
2,15 mio.
Støttebeløb:
1,66 mio.
Støtteprocent:
39 %
Projektbudget:
4,30 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
64013-0580

Deltagere

Vandkunsten AS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Vandkunsten AS 0.83 mio. 0.83 mio.
Genbyg 0.83 mio. 0.83 mio.
Asplan Viak 0.19 mio.
Malmø Høgskola 0.11 mio.
Boligselskabet KAB 0.05 mio.
Hjellness consult 0.11 mio.