OES Task10 WEC modellering, verifikation og validering

Offshore Wind

Formål: -At vurdere nøjagtigheden og etablere tillid til brugen af numerisk WEC modeller -Til at validere gyldigheden af en vifte numeriske modelværktøjer -Reducere risikoen i teknologiudviklingen -Forbedre beregning af energiproduktions beregninger fra WEC -Forbedre beregninger af belastninger -Reducere usikkerheden i beregninger af energiprisen

Projektbeskrivelse

Det Internationale Energiagentur (IEA) - Energy Technology Network for Ocean Energy Systems (OES) har indledt en ny ”Task””OES Task10” med fokus på modellering, verifikation og validering af Bølgeenergimaskiner. OES Task10 blev initieret i 2016 med deltagelse af eksperter fra 13 lande. Formål med projektet er at øge tilliden de beregningsmetoder og numeriske modeller, der benyttes mht. beregning af design belastninger og el-produktion fra Bølgeenergimaskiner. Erfaringer fra lignende Offshore Wind projekt (OC3-OC5 gennemført inden for IEA vind Task 30) vil blive integreret.


De langsigtede mål er:
1. At vurdere nøjagtigheden og etablere tillid til brugen af numerisk WEC modeller
2. Til at validere gyldigheden af en vifte af eksisterende beregningsmæssige modelværktøjer
3. At identificere usikkerheden simulering metoder til:
 a. Reducere risikoen i teknologiudviklingen
 b. Forbedre beregning af energiproduktions beregninger fra WEC
 c. Forbedre beregninger af belastninger
 d. Reducere usikkerheden i LCOE beregninger af energiprisen
4. Definere fremtidig forskning og udvikle metoder til at verificere forskellige typer af numeriske modeller der kan anvendes til at belyse nedenstående forhold:
 • Drifts forhold med signifikant bølgehøjde Hs < 5m: Validering af energiproduktion og optimering af energiomformningssystemet (PTO)
 • Overlevelses forhold, hvor den signifikante bølgehøjde Hs > 12m: Validering af strukturelle belastninger, forankrings system samt styring af PTO

Resultater

Projektets formål var deltagelse i Ocean Energy Systems (OES) Task 10, som er et arbejde under IEA. OES Task 10 har fokus på modellering, verifikation og validering af bølgeenergikonvertere. Målet er at skabe tillid til de numeriske værktøjer, der anvendes i design og beregning af elproduktion fra bølgeenergikonvertere.
De vigtigste konklusioner fra dette projekt er følgende:
1. Beregninger baseret på svagt-ikke-lineær potentiel strømningsteori giver hurtige og pålidelige resultater for designprocessen med hensyn til driftsforhold.
2. Nøjagtige, fuldt ikke-lineære potentielle flow- eller CFD-modeller kan give mere nøjagtige og detaljerede resultater i tilfælde med stejle bølger og/eller respons med stor amplitude, men de kræver omhyggelig opsætning og validering for at være pålidelige.
3. Der er behov for dedikerede, højkvalitets benchmark eksperimentelle data med veldefinerede og acceptable usikkerheder.

Key figures

Periode:
2017 - 2020
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
0,82 mio.
Støttebeløb:
1,63 mio.
Støtteprocent:
67 %
Projektbudget:
2,45 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bølge
Journalnummer
64017-05197

Dokumenter

Deltagere

Rambøll (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Rambøll 0.32 mio. 0.48 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.51 mio. 0.06 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.52 mio. 0.10 mio.
FLOATING POWER PLANT A/S 0.29 mio. 0.19 mio.

Kontakt

Kontakperson
Kim Nielsen
Adresse

Hannemanns Allé 

2300 København S

51 61 84 45