Optimal integration af polygenerering i fødevareindustrien
Udtrykket polygeneration er defineret som brug af flere primærenergiinputs til produktion af flere energi outputs. Formålet med projektet OPTIPOLYGEN er at undersøge potentialet for udnyttelse af og implementering polygenerationteknologier i føde- og drikkevareindustrien.
Polygeneration er særligt velegnet til føde- og drikkevareindustrien pga. et samtidigt behov for procesvarme, elektricitet og køling. Projektet omfattede arbejde dækkende alt fra undersøgelser af den nuværende udnyttelse af polygeneration til vurdering af den potentielle fremtidige brug og evaluering af barrierer for videre udvikling. Herudover var projektets formål at støtte fremtidige implementeringer af polygeneration ved at udvikle og udbrede værktøjer for hurtig evaluering af polygenerations egnethed til føde- og drikkevarevirksomheder. Disse værktøjer omfatter tekniske guidelines, en webbaseret feasibility kalkulator og træningsmateriale for konsulenter og undervisere. Alle disse værktøjer er tilgængelige for interessenter på projektets hjemmeside www.optipolygen.org. Projektets resultater afslører, at det er en kompliceret sag at vurdere, hvorvidt polygeneration er egnet til et specifikt produktionssite. Dette afhænger af mange parametre, der kan variere signifikant fra land til land og endda også lokalt. Det er således nødvendigt for at kunne estimere potentialet for polygeneration for hvert enkelt produktionssite at gennemføre et grundigt studie omfattende parametre såsom tilgængelighed af lokal energiinfrastruktur, brændsler, regler for handel og transmission af elektricitet og fjernvarme, energiafgifter, regulering vedrørende håndtering af biologisk nedbrydeligt affald, tilskud etc. Ved at se bort fra de lokale forskelle og ekstrapolering af tekniske og statiske data er det nuværende potentiale for polygeneration i føde- og drikkevareindustrien i EU-15 estimeret til 73,1 TWhel/år. De største potentialer anses for at findes i kød- og fiskeforarbejdningsindustrien efterfulgt af øl- og fødevareindustrien. Den nuværende brug af polygeneration er ikke kendt, men det estimeres, at potentialet for polygeneration er langt fra udnyttet. De vigtigste barrierer er mangel på kendskab til polygeneration på de enkelte virksomheder, men også tekniske barrierer for de pt. tilgængelige kommercielle polygenerationteknologier. Nogle af de tekniske barrierer, der er identificeret under projektet, er, at der er en generel efterspørgsel efter højere total- og elvirkningsgrader end de tilgængelige teknologier kan opnå. En anden barriere er manglen på effektive og pålidelige polygenerationteknologier i størrelsesordenen
Key figures
Kategori
Deltagere
Partner | Tilskud | Eget bidrag |
---|---|---|
No entries available. |
Kontakt
Hjortekærsvej 99
DK-2800 Kgs. Lyngby, Denmark
www.force-dk
Dahl, Jonas , 72157700, dahl@force.dk
Øvr. Partnere: ESTIA Consulting, Thassloniki (BE); Austrian Energy Consumer's Association, Wien (AT); The Serres Inst. of Education and Technology, Serres (GR); Chalex Res. Ltd., Toquay (GB); Gaia Group OY, Helsinki (FI); The European Association for the Promotion of Cogeneration, Brussels (BE); Energy for Sustainable Delvelopment Ltd., Corsham (GB); Instituto Superior Tecnico, Lisbon (PT)