Osmotisk energi fra geotermiske kilder

Geotermisk vand i Danmark indeholder store mængder salt, der via saltkraft kan udnyttes til at producere CO2 neutral elektricitet. Målet med projektet er at demonstrere dette, således at kompakte saltkraftanlæg kan bruges til at udnytte geotermiske vandstrømme til vedvarende el produktion (i tillæg til varme) og forbedre økonomien i geotermiske anlæg.

Projektbeskrivelse

Projektets formål er at demonstrere rentabiliteten af saltkraft-teknologi (pressure retarded osmosis eller PRO) integreret med geotermiske anlæg i Danmark, således at geotermianlæggene kan blive producenter af elektricitet såvel som varme. Med dette projekt ønsker projektpartnerne at demonstrere det meget store energipotentiale, som PRO--‐teknologien indeholder, når der blandes vand med store forskelle i saltindhold, og på samme tid holde anlægsudgifter til et minimum ved brug af standard komponenter. Op til projektet har projektpartnerne Applied Biomimetic og Aalborg Universitet i fællesskab undersøgt processen både teoretisk og i laboratorieskala, og resultaterne herfra har været så lovende, at det vurderes, at processen bør undersøges i større skala. Både Sønderborg Fjernvarme’s samt HOFOR/HGS’s (Amager) geotermiske anlæg er inddraget i projektet, og der vil begge steder blive opstillet pilot anlæg. Disse skal i første omgang bruges til at verificere saltkraftprocessen og sidenhen til at optimere og undersøge processen i større detalje med fokus på maximering af energiudbyttet. Det forventes at projektet vil demonstrere, at integrerede geotermiske rentabelt kan producere vedvarende saltkraft-strøm, samt at driften af anlæggene kan gøres mindre risikofyldt, da vandet efter saltkraftprocessen vil være mindre korrosivt og have mindre risiko for at fremkalde udfældninger i boringerne.

Resultater

Projektet omhandler udvikling af en ny CO2-fri teknologi, der skal implementeres på geotermiværker. Da teknologien er ny og stadig på demonstrationsstadie forventes den udbredelse i 2020 at være i en tidlig fase. Det fulde potentiale for CO2-reduktioner vil blive opnået senere i takt med at teknologien udbredes.

Anvendelsen af saltkraftteknologien til saltholdigt geotermivand er ny, og den viden der er blevet skabt igennem projektet har derfor været ny. Projektets resultater har lagt grunden for opfølgende projekter. Der er i forbindelse med projektet blevet publiceret tre videnskabelige artikler samt udgivet artikler i medier såsom Ingeniøren.

Key figures

Periode:
2015 - 2017
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
4,02 mio.
Støttebeløb:
5,86 mio.
Støtteprocent:
59 %
Projektbudget:
9,88 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64015-0008

Dokumenter

Deltagere

Applied Biomimetic A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Applied Biomimetic A/S 3.87 mio. 3.04 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 1.45 mio. 0.16 mio.
SØNDERBORG FJERNVARME AMBA 0.22 mio. 0.33 mio.
HOFOR A/S 0.17 mio. 0.25 mio.
Danfoss A/S 0.16 mio. 0.24 mio.