Plug and Play PVT tag med STÆRKE letvægts BIPV moduler ”Herkules”

Tværgående - Att. Specialkonsulent Jan Poulsen

Projektets formål er at udvikle store selvbærende PV/PVT moduler med tilhørende inddækninger som kan erstatte eksisterende tagbeklædning på større bygninger som haller, lagerbygninger m.m. Bygningsintegration af anlæg til solenergi har stadig større interesse og projektet vil bidrage til udbredelse af arkitektonisk tilpassede anlæg til solenergi.

Projektbeskrivelse

Projektet har både en teknisk, energimæssig, økonomisk og æstetisk dimension.

Den tekniske løsning vil tilstræbe, at vægten for den samlede løsning ikke overstiger vægten af traditionelle tagmaterialer på denne type bygninger som ofte er bølgeeternit. Det giver mulighed for etablering af anlæg på mange ældre bygninger, som ofte har manglende statik og bæreevne til at få tilføjet ekstra vægt af et PV anlæg ovenpå det eksisterende tag. Modulopbygning, størrelsen af disse og standardiserede inddækninger vil gøre arbejdet med etablering af et fuldt anlæg så enkelt som muligt. Blandt de tekniske udfordringer i projektet er udvikling af selvbærende moduler med lavest mulig vægt samt tætte inddækningssystemer. Let tilgængelighed til samlinger af kabler og rør har høj prioritet.

Den energimæssige betydning ligger dels i, at denne løsning markant øger det egnede areal for etablering af solenergianlæg. Udviklingen af en PVT løsning giver yderligere større effekt af det installerede areal og gennem nyttiggørelse af varmen kan der opstå synenergier med anden eksisterende teknologi som varmepumper, lagring i jord. m.m. Højtydende moduler med flere positive sideeffekter må forventes at skabe yderligere interesse for solenergi og bidrage til, at denne hurtigere når frem til, at kunne konkurrere på rene markedsvilkår.

Økonomisk set er der en besparelse ved at erstatte eksisterende tagmateriale. Erfaringsmæssigt kan det meget ofte medføre omkostningstunge statiske beregninger, hvis der tilføres ekstra vægt på disse typer af bygninger. Udgiften til dette kan bortfalde med forudsætningen om vægt svarende til eksisterende tagbeklædning. Øget effektivitet på arealet ved en PVT løsning øger yderligere rentabiliteten.

Æstetisk vil projektet bidrage til at anlæg for solenergi kan blive fuldt integrerede i bygningen. De senere år har givet mange eksempler på løsninger, som passer dårligt sammen med den danske bygningskultur. Af samme årsag er stillingtagen til solenergi ofte præget af en ingeniørmæssig tilgang mens arkitekterne sjældent vælger at medtænke solenergi. En integreret og æstetisk vellykket løsning vil kunne ændre dette billede og yderligere accelerere udbredelsen. I relevante sammenhænge vil løsningen desuden kunne tilføres et innovativt element i form af LED der punktvis kan indbygges i panelerne. Det giver funktionelle muligheder i form af et dekorativt element med programmerbare farver eller som ren lysavis.

Projektet ses som fase 1 med udvikling af afprøvning af selvbærende PVT moduler på en mindre bygning. En efterfølgende fase 2 bliver udvikling og demonstration af en storskala totalløsning på en stor halbygning.

Læs mere om nyt taganlæg her og her.

Resultater

Projektets formål har været at udvikle store selvbærende PV eller PVT moduler med tilhørende inddækninger, som kan erstatte eksisterende tagbeklædning på større bygninger som haller, lagerbygninger m.m. hvor der kræves store spænd og derfor store lange moduler.

De selvbærende moduler blev opsat på et idrætsanlæg, hvor de producerer størstedelen af bygningens energiforbrug. Bygningsintegration af anlæg til solenergi har stadig større interesse og projektet har bidraget til udbredelsen af arkitektonisk tilpassede anlæg til solenergi.

Key figures

Periode:
2013 - 2017
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
1,27 mio.
Støttebeløb:
1,30 mio.
Støtteprocent:
51 %
Projektbudget:
2,57 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Forskning
Journalnummer
1936-0015

Dokumenter

Deltagere

Egedal kommune (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Egedal kommune 0.17 mio. 0.38 mio.
Racell Saphire Technologies 0.41 mio. 0.43 mio.
Rambøll 0.18 mio. 0.06 mio.
map architects 0.16 mio. 0.16 mio.
Teknologisk Institut 0.06 mio. 0.05 mio.
Lindab A/S 0.04 mio. 0.07 mio.
TST-C GmbH 0.08 mio. 0.13 mio.