PV-StjerneLys / arkitektoniske BIPV moduler med indbyggede lysdioder

Projektets formål er at udbygge anvendelsen af solceller i byrummets store facader ved at raffinere det arkitektoniske udtryk via innovative bygningsintegrerede solceller med anvendelsen af indbyggede lysdioder og lignende. På store pladser og bygninger forvandles efter solnedgang de ellers mørke solcellefacader til lysende og livgivende byrum i natten.

Projektbeskrivelse
Projektets formål er at udbygge anvendelsen af solceller i byrummets store facader ved at raffinere det arkitektoniske udtryk via bygningsintegrerede solceller (BIPV) med anvendelsen af indbyggede lysdioder og lignende. Fra at være store mørke solcellevægge efter solnedgang og på vinterdage, vil projektet forvandle disse facader til lysende og livgivende byrum i natten. Solcellefacaderne omdannes nu en del af nattens arkitektur via et kunstnerisk udtryk eller via information til folk i byen, via tryghed i mørke kvarterer, via vægavis m.m. Projektet vil udvikle de store lysende arkitektoniske ”Starlight” moduler, dokumentere
mulighederne i et katalog samt demonstrere 1:1 eksempler ved at udstille enkelte prototyper på byens facader.
I projektet deltager både producenten af de innovative lysgivende solcelleteknologier, arkitekter, ingeniører, avancerede facadeudviklere til meget store byggeprojekter samt eksperter medkendskab til solcellers anvendelse i byrummet.
 
Resultater

Projektets formål var overordnet at udbygge anvendelsen af solceller i byrummet ved at forbedre det arkitektoniske udtryk og udnytte overflader af bygningsintegrerede solceller ved anvendelse af indbyggede lysdioder. Projektet skulle fremvise mulighederne i et katalog og demonstrer eksempler ved at udvikle ny teknologi og færdige prototyper til byens flader f.eks. til store bygningsfacader, til store synlige tagarealer og til store info- og reklameskilte. De bygningsintegrerede solceller skulle, som et vigtigt mål, kunne udnytte de indbyggede lysdioder uden mærkbart at mindske energiproduktionen fra solcellerne.

Det lykkedes i projektforløbet at udvikle teknologier så der er opnået (1) en stor tæthed af lysdioder, (2) programmérbare og fjernstyrede LED’er, (3) integration af LED i meget store solcellemoduler, (4) at alle modultyper kan benyttes, (5) modulerne kan fungere som deciderede videoskærme.

Key figures

Periode:
2014 - 2017
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
1,29 mio.
Støttebeløb:
1,60 mio.
Støtteprocent:
55 %
Projektbudget:
2,89 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64014-0190

Dokumenter

Deltagere

Racell Saphire Technologies (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Racell Saphire Technologies 0.90 mio. 0.90 mio.
Solar City Copenhagen 0.41 mio. 0.10 mio.
map architects 0.15 mio. 0.15 mio.
Priedemann 0.14 mio. 0.14 mio.