I-REMB – Innovative re-making of markets

Der er et gap mellem de politiske ambitioner for om at udvikle et vedvarende energisystem baseret på vindkraft og de organisatoriske, reguleringsmæssige og markedsmæssige rammer, der kan understøtte denne udvikling.

Projektbeskrivelse

Der er et gap mellem de politiske ambitioner for om at udvikle et vedvarende energisystem baseret på vindkraft og de organisatoriske, reguleringsmæssige og markedsmæssige rammer, der kan understøtte denne udvikling. For de mange aktører i værdikæden - fra produktion, distribution til forbrug - er store usikkerheder om, hvordan man reagerer på de uklare kommercielle muligheder, der er forbundet med de nye WP-RES.  I-REMB projektet mobiliserer tværvidenskabelig ekspertise fra energisystem modellering, økonomisk teori, erhvervsøkonomi og økonomisk sociologi for at skabe innovative designløsninger til de nye tekniske, reguleringsmæssige og markedsmæssige sammenhænge for et energisystem baseret på fluktuerende energi.

Resultater

I-REMB-projektet udspringer fra konkrete observationer af mismatch mellem politiske ambitioner – særligt Danmarks forpligtelse til 70 % reduktion af emissioner i 2030 – og konkrete markedsbetingelser ifm. realiseringen af et bæredygtigt energisystem. Resultater fra I-REMB-projektet viser, at statsstøtte stadig vil være afgørende i en række år fremadrettet for at sikre acceptabel risikodeling, da usikkerheder vedr. priser kan forhindre nye investeringer. Dette gælder både i forhold til udbygning af vedvarende energiproduktion, men også for PtX-investeringer inden for syntetiske brændstoffer. I-REMB’s resultater vedr. varmesektoren viser, at varmeleverandører er villige til at investere i lav-emissionsløsninger, såfremt markedsbetingelserne ikke fungerer som barriere for omstillingen. Den regulatoriske klassificering af biomasse som CO2-neutral har gjort Danmark afhængig af biomasseimport fra primært lande, som ikke har underskrevet Paris-aftalen. Disse lande har ikke nødvendigvis en bæredygtig biomasseproduktion, hvilket i sidste ende belaster klimaet tilsvarende traditionelle kulkraftværker. Vejen ud af biomasseafhængigheden er således vigtig for den grønne omstilling. Konklusionen på I-REMB-projektet er, at der er et behov for at gentænke og genintroducere statens aktive rolle i regulering af rammebetingelser for at realisere afgørende dekarboniseringer i energisystemet.

Key figures

Periode:
2016 - 2019
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
9,29 mio.
Støttebeløb:
10,00 mio.
Støtteprocent:
52 %
Projektbudget:
19,29 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Journalnummer
64018-0037

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.