REnescience affaldsraffinaderi

Videreudvikling i stor skala af ny enzymbaseret teknologi til sortering og energiudnyttelse af husholdningsaffald. Projektet har forberedet et anlæg, som kan omdanne usorteret affald til en væske, der kan bruges til biogas og til genbrugelige ressourcer.

Projektbeskrivelse
Det overordnede formål er at forberede opførelsen af verdens første REnescience demonstrationsanlæg i kommerciel skala til drift inden 2013. REnescience-teknologien er en innovativ og revolutionerende måde at behandle og omdanne husholdningsaffald til værdifulde brændsler og samtidigt frasortere genanvendelige fraktioner, hvilket giver en mere effektiv og fleksibel energiforsyning. Projektet vil demonstrere og optimere kontinuerlig drift af et nyt anlæg, der kan håndtere 800 kg affald i timen, og samtidig sikre den højest mulige værdi af de nedstrømsfraktioner, der dannes som en konsekvens af processen. Følgende aktiviteter er nødvendige for at nå vores målsætning: 1) Opførelse af et system til at håndtere de behandlede fraktioner; 2) Forbedret automation og proceskontrol; 3) Dokumentation af tekniske, miljømæssige og økonomiske parametre i forbindelse med kerneprocessen, biogas og el-produktion under langtidsdrift; 4) Reduktion af omkostninger baseret på optimering af vand-, energi- og enzymforbrug. På denne baggrund designes et 10-30 tons raffinaderi til husholdningsaffald i kommerciel skala, der fremlægges til investeringsbeslutning hos Amagerforbrænding og andre potentielle kunder
Resultater

Med projektet er der udviklet et koncept, hvor der fra usorteret husholdningsaffald kan produceres en biovæske fra det organiske indhold i affaldet, som kan indgå i en effektiv og fleksibel energiproduktion. Yderligere udskilles der faste fraktioner, som er egnede til yderligere udsortering med øget genanvendelse som resultat. Projektet har også påvist, at Renescience-teknologien er moden til opskalering til fuld-skala.

I projektet har pilot-anlægget haft over 7.000 driftstimer ved behandling af 800 kg affald/time og anlæggets enkelte proceskomponenter er blevet optimeret.

Den centrale enzymdel af processen er påvist at fungere efter hensigten, og det er påvist, at biogasproduktionen fra biovæsken er meget høj. Der er på basis af erfaringerne udarbejdet et detaljeret basisdesign for kommende fuld-skala-anlæg (10-20 T affald/time).

Udviklingen hen imod kommercialisering af REnescience-teknologien videreføres i et nyt EUDP-projekt med fokus på projektmodning og design af en business-case for et fuld-skala-anlæg i trekantsområdet. Projektet gennemføres i samarbejde med de pågældende kommuner (Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart).

Key figures

Periode:
2010 - 2014
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
17,85 mio.
Støttebeløb:
21,90 mio.
Støtteprocent:
55 %
Projektbudget:
39,75 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
64010-0031

Deltagere

Ørsted A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Ørsted A/S 12.83 mio. 10.50 mio.
I/S Amager Ressourcecenter 2.50 mio. 3.06 mio.
Københavns Universitet 1.38 mio. 2.43 mio.
Aarhus Universitet 1.58 mio. 0.28 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.71 mio. 0.48 mio.
Trekantområdets Affaldsselskab I/S 0.91 mio. 1.11 mio.

Kontakt

Kontakperson
Schmidt, Erik Ravn
Adresse

DONG Energy Power A/S
Kraftværksvej 53
DK-7000 Fredericia
www.Renescience.dk
Schmidt, Erik Ravn , 99557629, erirs@dongenergy.dk
Øvr. Partnere: Amagerforbrænding; Københavns Universitet. Det Biovidenskabelige Fakultet (KU LIFE); Aarhus Universitet. Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet; Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Vand og Miljøteknologi (DTU Miljø); Trekantområdets Affaldsselskab I/S (TAS)