SCAVOP

Formålet med project SCAVOP (SCAVenger Optimering) er at reducere behovet for vedligehold på olie og gas produktions- og processeringsfaciliteter ved at optimere injectionen af produktionskemikalier kaldet ”H2S scavenger”. Som følge heraf estimeres det, at operatører kan reducere behovet for H2S scavenger signifikant og derved reducere den miljømæssige påvirkning fra produktion af olie og gas.

Projektet SCAVOP (SCAVenger OPtimization) havde til formål at optimere fjernelsen af hydrogen-sulfid (H2S) i forbindelse med olie- og gasproduktion. Gennem projektet har man formuleret nye anbefalinger for brugen af miljø- og omkostningstunge kemikalier.

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet ”SCAVOP” er at reducere behovet for vedligehold relateret til ophobningen af ”spent” og ”un-spent” H2S scavenger i olie og gas produktions- og raffiaderifaciliteter. Ved at optimere injektionen af H2S scavenger forventes olie og gas operatører at kunne reducere mængden af H2S scavenger signifikant og derved reducere miljøpåvirkningen fra produktion af olie og gas.

Slutmålet for projektet opnås ved at øge forståelsen for de fysiko-kemiske forhold og reaktionskinetikken for H2S scavenger og H2S under injektion, øget forståelse af hvor ”spent” og ”unspent” H2S scavenger ophobes som aflejringer samt hvilke forhold, der styrer dette.

Projektet udmunder i en simuleringsmodel for H2S absorption, der bruges til at udarbejde nye industri anbefalinger og praksis, der kan implementeres på tværs af olie og gas produktions- og processeringsfaciliteter. Dette vil gøre det muligt at reducere forbruget af H2S scavenger og ligeledes sænke omkostningerne grundet reduktion af nødvendigt vedligehold.  

Resultater

SCAVOP-projektets formål har været at generere mere viden om, og optimere på, fjernelsen af hydro-gensulfid (H2S) fra produktionsstrømmene inden for offshore olie- og gasproduktion. I dag anvendes MEA-triazin (HET) i stort overskud til at fjerne H2S. Dette udgør en stor omkostning for operatøren og har ligeledes en negativ miljøpåvirkning, da en del af kemikaliet ofte ender i det vand, der sendes i ha-vet.
For at kunne udvikle tekniske anbefalinger til sektoren blev eksperimentelle kinetiske data for vandfase-reaktionerne mellem HET og HS-, som er den mest forekommende og reaktive form af H2S ved rele-vante pH værdier, målt in-situ ved brug af Raman spektroskopi og NMR. Ud fra disse observationer er der blevet opstillet en kinetikmodel for reaktionen mellem HET og H2S.
Før denne reaktion kan ske, skal H2S dog absorberes. Til undersøgelse af denne proces blev et pilotan-læg designet. Forskellige injektionssystemer blev undersøgt, inkl. nåle og forstøvere. Baseret på de ek-sperimentelle observationer kunne en fysisk-kemisk model udvikles, der både tager hensyn til absorpti-onsrate af H2S og reaktionskinetikken i den vandige fase. Modellen indikerer, at et skift fra nåle til for-støvere på offshore olie- og gasinstallationer potentielt kan reducere forbruget af HET op til 50 %. En forøgelse af procestemperaturen har også vist sig at være fordelagtig (med største gevinster op til 140°C).
Et andet mål med SCAVOP-projektet var at be- eller afvise, hvorvidt fouling (tilsmudsning) observeret i raffinaderier er forbundet til formaldehyd-releasers, der anvendes til multifase H2S-fjernelse i olie- og gasproduktion. Resultater for denne del indikerer en forbindelse mellem brugen af formaldehyd-relea-sers og den observerede fouling på raffinaderiet, og mekanismen for dette blev klarlagt.
Alt i alt har projektet formået at levere relevant ny viden om H2S-fjernelse fra olie og gas. Af den nye vi-den er der genereret konkrete tekniske anbefalinger til sektoren for, hvordan rensningen kan optimeres, og miljøbelastningen og omkostningerne derved kan reduceres.

Key figures

Periode:
2019 - 2022
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
1,12 mio.
Støttebeløb:
6,16 mio.
Støtteprocent:
85 %
Projektbudget:
7,28 mio.

Kategori

Oprindelig title
SCAVOP
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Journalnummer
64018-0819

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 5.54 mio. 0.62 mio.
Rambøll 0.11 mio. 0.16 mio.
Pieter Mouritsen A/S 0.52 mio. 0.34 mio.

Kontakt

Kontakperson
Marco Maschietti
Adresse

Niels Bohrs Vej 8,
6700 Esbjerg
Tlf.: 9940 9940

Email
aau@aau.dk