Separation af vand ved hjælp af gashydrater
Projektets mål er at udvikle separationskonceptet 'Separation af vand vha. gashydrater' fra idestadiet til et niveau hvor vi er i stand til at styre processen og foretage den efterfølgende separation af hydrater og sukkersaft. Herunder opstilling af designkrav til hydratreaktor og separationskolonne.
Det er en del af projektets målsætning at finde en samarbejdspartner som producerer procesudstyr. Resultater: På baggrund af den forsøgsrække som er gennemført i projektets fase I 'Fastlæggelse af produktionsparametre' og udviklingen af forsøgsanlægget i fase II 'Design af hydratreaktor og separationskolonne', er følgende konklusioner i forbindelse med projektets fase III 'Konceptvurdering' fremkommet. På grund af massetransport af CO2 i væskefasen bliver væksten af momentant dannede gashydrater lav. Ved en kommerciel udnyttelse af gashydrater til opkoncentrering af vandige opløsninger skal processen derfor bygge på en spontan udkrystallisering af hydrater omkring CO2-bobler i en CO2-mættet opløsning. Opkoncentreringen kan enten foregå ved kontinuerlig fjernelse af hydrater eller som en flertrinsproces. For at undgå sammenvoksning og indkapsling af saft vurderes en massefordeling mellem hydrater og væske maksimalt at kunne komme op omkring 1:1. Det er lykkedes at frembringe mikrobobler med spontan hydratdannelse. Med mikrobobler kan der opnås en høj hastighed for udfældning af vand i form af gashydrater. Energimæssig er hydratprocessen konkurrencedygtig med en traditional flertrinsindampning. Nettoenergiforbruget kan reducers med ca. 50% i forhold til en traditionel 6 trins inddampning. Investeringen i et hydratanlæg til en sukkerfabrik vil ligge 3 - 8 gange højere end for en traditionel 6 trins inddamperstation. De årlige udgifter til drift og vedlighold ligger på samme niveau for de to typer anlæg. Skal hydratanlægget forsynes med eksternt produceret el, vil energiomkostningerne vokse med en faktor 3. De udførte konceptberegninger viser at processen på trods af en mulig energimæssig gevinst på ca. 50% ikke vil være konkurrencedygtig inden for sukkerindustrien. Afvigelser i forhold til oprindelig projektplan: Dansico Sugar har være i kontakt med en række virksomheder og videncentre for at finde en potentiel samarbejspartner som producerer og markedsfører procesudstyr. Det har imidlertid ikke været muligt at finde en samarbejdspartner som har været interesseret i at indgå i et samarbejde omkring udvikling af procesudstyr til processen. Der har ligeledes været kontakt til en række universiteter som arbejder med gashydrater: DTU (Danmark), NTNU (Norge); IFE (Norge), Heriot-Watt University (Skotland) og Delft University (Holland). Projektviden og pilotudstyr er overdraget til DTU som arbejder videre med processen på et mere teoretisk og eksperimenterende niveau. Indledende forsøg med spontan hydratdannelse omkring mikrobobler ser lovende ud
Key figures
Kategori
Deltagere
Partner | Tilskud | Eget bidrag |
---|---|---|
No entries available. |
Kontakt
Øvr. Partnere: