Sol-ressource vurdering og vejrudsigter

Projektets formål er fortsat dansk deltagelse i IEA SHC Task 46: ”Solar Resource Assessment and Forecasting”. Undersøgelser af retningsbestemt solstråling ved DTU fortsættes og vil udvides til solfangerfeltet i Hedehusene. DMI leder dertil aktivitet B5 i Task 46. I denne udarbejdes forbedrede metoder til meteorologisk solressource-vurdering.

Projektbeskrivelse

IEA's Solar Heating and Cooling Programme (SHC) har godkendt, at en ekspertgruppe (Task 46) arbejder med forbedrede metoder for sol-ressource-vurdering og sol-vejrudsigter. Gruppen har to hovedmål: 1) At forstå sol-ressource-variabiliteten forårsaget af skyer på kort sigt; 2) At vurdere brugen af vejrudsigter i forhold til planlægning og drift af solenergianlæg. IEA SHC Task 46 er blevet forlænget til 2016. Vi ønsker at forlænge den danske deltagelse tilsvarende. De danske deltagere i SHC Task 46 er Danmark Meteorologiske Institut (DMI) og Institut for Byggeri og Anlæg ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Samarbejdet i denne forbindelse fra 2011 til 2015 har fungeret godt - både på nationalt og internationalt plan. Herunder er en opsummering af vores resultater indtil nu og vores planer frem til 2016: - Nye design reference år (DRY-data) til brug for solvarmeanlæg og bygninger er blevet udarbejdet. Disse er baseret på DMI målinger fra perioden 2001-2010 og inkluderer globalstråling fra 6 vejrstationer. Desuden er diffus stråling blevet estimeret ved hjælp af en ny algoritme udviklet af DTU. De nye DRY-data kan hentes gratis fra DMI's hjemmeside. - DRY-data består af meteorologiske data fra 12 typiske måneder. Vi har også beregnet den termiske ydelse af forskellige typer af solfangere i alle de 120 typiske og utypiske måneder i perioden 2001-2010. Resultaterne af disse beregninger blev præsenteret af DTU på SHC2014 konferencen i Beijing. - I 2014 overtog DMI ledelsen af aktivitet B5 i SHC Task 46. Denne aktivitet handler om brugen af meteorologiske datasæt til simulering af forskellige typer af solenergianlæg. Målet er at lave standarder for hvordan sådanne datasæt udarbejdes og dokumenteres. - Kvaliteten af DMI's vejrmodellers modellerede globalstråling er blevet sammenlignet med flere andre vejrmodeller for stationer i Europa. En test-periode fra marts 2013 til februar 2014 er blevet brugt. De første resultater er med i NREL rapporten: NREL/TP- 5D00-63112, der blev publiceret i februar 2015. Flere resultater vil blive publiceret i løbet af året. - Ved DTU er deltaljerede målinger af vinkel-fordelingen af sol-irradianser med en tidsopløsning på 2 minutter idriftsat. De første resultater blev præsenterede ved SHC2014 konferencen i Beijing. - DMI har lavet en teoretisk model, der beskriver vinklen-fordelingen af sol-irradianser. Denne inkluderer effekten af et inhomogent skydække. Modellen bruger skyers optisk tykkelse som variabel. Dette er nyt i forhold til empiriske modeller som f.eks. Perez modellen for sol-irradianser. Modellen vil blive offentliggjort i 2015. - Frem mod 2016 vil et primært mål være at bruge den forbedrede forståelse af vinkelfordelingen af sol-irradianser i praksis. Dette vil blive gjort ved undersøgelser ved den nye solvarmecentral i Hedehusene. Vores hypotese er, at vi med øget viden om strålingen på paneloverfladerne kan forbedre grundlaget for udformningen og driften af solfangerfelter og solcellefelter.

Resultater

DTU’s målinger af retningsbestemte irradianser er blevet udvidet til solfangerfeltet i Hedehusene. DMI har ledet en international samarbejde-aktivitet om bedre brug af meteorologiske data til solressourcevurderinger. Dette arbejde er gennemførti IEA SHC Task 46 og IEA SolarPA-CES Task V ekspertgrupperne. En IEA-rapport er blevet publiceret om dette. Hovedkonklusionen i denne er, at årlige datasæt som: “Design Referenceår” eller “Typiske Meteorolgiske År” ikke længere bør bruges som de primære meteorologiske datasæt i solenergisimuleringer. I stedet bør multiårs-datasæt bruges. DTU og DMI har I fællesskab gennemført netop dette og har analyseret variationen i de årlige termale ydelser fra alle større danske solvarmeanlæg til fjernvarme.

Key figures

Periode:
2015 - 2016
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
0,10 mio.
Støttebeløb:
0,87 mio.
Støtteprocent:
90 %
Projektbudget:
0,97 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
IEA
Journalnummer
64015-0025

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Meteorologiske Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Meteorologiske Institut 0.34 mio. 0.04 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.53 mio. 0.06 mio.

Kontakt

Kontakperson
Kristian Pagh Nielsen
Adresse

Lyngbyvej 100

Postnr.: 2100 København Ø

Email
kpn@dmi.dk