Solenergitage

Projektet vil udvikle teste og demonstrere ”Solenergitage” til energirenovering. Fokus er på hvordan man opnår den bedste integration af de tre vigtige elementer: solenergitage, energirenovering og fjernvarme.

Udviklingsarbejde vedr. ”Solenergitage” som basis for innovativ solenergi/kraftvarme løsning i kombination med energirenovering og fjernvarme gennemført. Herunder demonstration af en Solprisme/soltags-løsning med tilpassede store Arcon solvarme elementer til fjernvarme samt fuldt bygningsintegreret solcelleløsning. Solcellerne i sig selv udgør klimaskærm. Fuldskala afprøvning foretaget i etageboliger.
Projektbeskrivelse

Der skal gennemføres et EUDP støttet projekt rettet mod udvikling, test og demonstration af ”Solenergitage” til energirenovering, med samtidig fokus på, hvordan man opnår den bedste integration af de tre vigtige elementer: solenergitage, energirenovering og fjernvarme, og optimerer dette i en samlet ”Active House” energibalance kvalitet svarende til en af klasserne A, B, C eller D, som kan findes under de såkaldte ”Active House” specifikationer på hjemmesiden www.activehouse.info.

Firmaerne VELUX og Danfoss fungerer allerede som projektledere på et foreslået ”Solenergi kraftvarme” projekt til boligbebyggelsen Grenhusene med 158 gårdhavehuse fra 1950’erne, der skal energirenoveres. Her skal indbygges store Arcon Solvarme højtemperatur solfangere i et ”Solprisme”, som fremstilles af VELUX og Danfoss står for hele fjernvarme- og varmeløsningen til boligerne.

Der skal gennemføres en målrettet udvikling og test af disse meget innovative ”Solprismer” samt udvikling af nye løsninger for ”Solenergitage” afsluttende med en fuldskala afprøvning af en ”Solenergi kraftvarme” løsning i 2 prøveboligblokke i Ringparken bebyggelsen i Roskilde .Ved at gennemføre en særlig udvikling af både solcelleløsninger og solfangerløsninger, opnås der en vigtig synergi og vigtige erfaringer inden projektet i Hvidovre skal realiseres, og efterfølgende vil renovering af i alt 560 boliger i Roskilde i forbindelse med de resterende boligblokke, kunne sikre en virkelig storskala afprøvning af teknologien.

Resultater

Der er tale om et relativt succesfuldt projekt, herunder demonstrationsprojektet med solenergikraftvarme i Valby med 600 m² solceller og 600 m² solfangere til 288 lejligheder. Et omfattende måleprogram fra 2013 der både viser solenergiproduktion i form af solstrøm og solvarme i relation til målinger af det totale fjernvarmeforbrug og elforbruget til ventilation er gennemført og suppleret
med en online registrering.

Der er opnået gode resultater indenfor solcelleassisteret ventilation og der er i samarbejde med solcellevirksomheden Easy BIPV blevet etableret en bygning i Nordjylland med et større PVT-varmepumpeanlæg, som Teknologisk Institut har sikret en detaljeret dokumentation for.

En af de opnåede erfaringer med bygningsindpassede solfangeranlæg har været at opnå et tilstrækkeligt lavt investeringsniveau, som kan konkurrere med de velkendte store solfangerfelter monteret på mark til fjernvarmeanlæg. Den generelle anbefaling fra projektet er, at man med bygningsindpassede solfangeranlæg bør gå efter indpasning i infrastruktur, som f.eks. overdækning af parkeringspladser snarere end nødvendigvis at opnå en direkte integrering i tagene, eller at satse på koncepter svarende til de østrigske "VollSolar" byggerier, hvor solvarme kombineres med el-opvarmning ligesom ved udeluft varmepumpe.

Resultater fra projektet kan også findes på: www.paneuropeannetworks.com og www.horizon2020projects.com portaler og i bogen "Green Solar Cities", Routledge.

Key figures

Periode:
2011 - 2014
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
6,63 mio.
Støttebeløb:
2,73 mio.
Støtteprocent:
28 %
Projektbudget:
9,67 mio.

Kategori

Oprindelig title
Solenergitage til Active House Energirenovering
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64011-0016

Deltagere

Cenergia Energy Consultants (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Cenergia Energy Consultants 0.52 mio. 0.33 mio.
VELUX DANMARK A/S 0.30 mio.
EASYBIPV ApS 0.08 mio. 0.20 mio.
ENEMÆRKE & PETERSEN A/S 0.11 mio. 0.23 mio.
SEAS-NVE STRØMMEN A/S 0.08 mio. 0.30 mio.
Danfoss A/S 0.30 mio.
Boligselskabet Sjælland 0.50 mio. 3.72 mio.
Teknologisk Institut 0.28 mio. 0.13 mio.
MOE A/S 0.11 mio. 0.16 mio.
Kuben 0.88 mio. 0.83 mio.
Foreningen for Bæredygtig Byer & Bygninger 0.18 mio.
ROSKILDE FORSYNING A/S 0.13 mio.