Sugearm til energieffektiv procesudsugning

Projektet har til formål at udvikle og demonstrere en sugearm – et procesudsug, der ved hjælp af automatik- og robotteknologi selv følger forureningskilder fra forskellige industriprocesser. Ved at benytte projektets sugearm med et skønnet 75 % lavere energiforbrug end i dag, vil man kunne udsuge røg, støv og gasser og opnå min. samme eller bedre arbejdsmiljø i opholdszonen.

Projektbeskrivelse

Projektet har til formål at udvikle og demonstrere en sugearm - et procesudsug, der følger bearbejdningsprocessen og således kan holde sig relativt tæt på forureningskilden og dermed være mere energieffektiv end den mauelt flytbare eller stationære, der benyttes i dag. Ideen har fået titlen: Energieffektiv adaptiv procesudsugnig - forkortet EAP. Der fokuseres her på punktudsug, der benyttes i typiske eller udbredte industrielle processer som f.eks. svejsning, fræsning, slibning, maling og anden manuel hhv. automatisk spåntagning og bearbejdning.

Udsugningen er i dag karakteriseret af manuel eller stationær placering af udsugningshoven (mundingen) og deraf manglende optimal placering i procesforløbet. Det bevirker at volumenstrømmen oftest er - og skal være - unødvendig stor for at opnå den ønskede effekt i form af fjernelse af uønskede stoffer som røg, støv, partikler eller skadelige gasser. Men den manglende mobilitet kan også medføre (for) lange sugeafstande, der nedsætter sugets effekt på koncentrationen af skadelige stoffer i luften, hvorfor det kan være svært at opretholde det rette og ønskede arbejdsmiljø.

Når den udsugede volumenstrøm pr. udsug i de nuværende løsninger er relativt høj, medfører det, at der dels benyttes forholdsvis meget driftsenergi dertil, men også at der skal indblæses tilsvarende mængde erstatningsluft, som der tilmed en stor del af året skal benyttes varmeenergi til at bringe op i rette indblæsningstemperatur.

EAP ideen er at gøre punktudsug bevægelige ved brug af automatik- og robotteknologi og med en styring og sensorteknik (også benævnt sensorik) med indbygget adaptiv intelligens, så sugehoven bliver bevægelig i sig selv og automatisk kan følge bearbejdningsarbejdet og den deraf genererede forureningskilde. Ved at holde en mere konstant og kort sugeafstand kan luftmængden nedsættes og effektiviteten alligevel som minimum bevares.

Projektgruppens gennemsnitsberegning på svjseudsug medfører at der er energibesparelsespotentiale på ca. 75%. Det er projektets mål at bygge en demonstrator, der kan vise, at et udsug baseret på EAP kan fungere i praksis med mindre løbende energiforbrug og med tilsvarende eller bedre luftkvalitet i produktionslokaler end i dag. Det er Geovent og de øvrige partners mål, at produktet er modnet, så EAP er tæt på markedet.

Resultater

Projektets formål var at udvikle og demonstrere en sugearm – et procesudsug (punktudsug), der følger bearbejdningsprocessen og således kan holde sig relativt tæt på forureningskilden og dermed være mere energieffektiv end den manuelt flytbare eller stationære sugearm, der benyttes i dag.

Projektet har skabt et teknologisk produkt (prototype), som kan følge en lysbue i et 2D plan (bordets plan) med en konstant afstand på omkring 30 cm fra lysbuen. Prototypen kan ikke sælges som et færdigt kommercielt produkt på nuværende tidspunkt.

Key figures

Periode:
2012 - 2016
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
3,10 mio.
Støttebeløb:
2,61 mio.
Støtteprocent:
46 %
Projektbudget:
5,72 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energieffektiv adaptiv procesudsugning
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64011-0367

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 1.24 mio. 1.86 mio.
GEOVENT A/S 0.71 mio. 0.47 mio.
Linak Danmark A/S 0.27 mio. 0.18 mio.
Mercantec 0.12 mio. 0.18 mio.
Strøh Automation 0.11 mio. 0.07 mio.
Sick A/S 0.13 mio. 0.09 mio.
Daugaard Elektronik ApS 0.07 mio. 0.05 mio.