Ultra-lavtemperaturfjernvarme i nybyggeri

Demonstration af ultra-lavtemperatur i nybyggeri af familiehuse. Fremløbstemperatur vil gennem hele året ligge på 35-40 grader. Investeringer i distributionsnet forventes reduceret gennem anvendelse af fleksible plastledninger i stedet for stål. Der opnås en række systemfordele f.eks. nettab, produktionseffektivitet, brug af vedvarende energikilder og lavtemperatur overskudsvarme.

Projektet har haft til formål, at udvikle og demonstrere et energieffektivt fjernvarmekoncept, ultra-lavtemperaturfjernvarme (ULTFV), til nybyggeri baseret på fremløbstemperaturer på under 45°C hele året.
Projektbeskrivelse

De løbende stramninger af bygningsreglementet skubber, sammen med forsyningsselskabers energispareindsats og den planlagte udbygning af fjernvarme som en vigtig del af fremtidens energisystem, udvikling mod lavtemperaturfjernvarme (LTFV) samt ultra-lavtemperaturfjernvarme (ULTFV) med fremløbstemperatur ned til 35 grader.

Den lavere frem- og returtemperatur ved ULTFV medfører en række fordele i forhold til traditionel fjernvarme (FV), bl.a.:

  • Mindre varmetab i fjernvarmenettet

  • Mere effektiv integration af VE-kilder med lav temperatur såsom solvarme og geotermi

  • Bedre mulighed for udnyttelse af lavtemperatur overskudsvarme

  • ULTFV kan distribueres fra det eksisterende traditionelle fjernvarmesystems returvand, hvilket giver bedre udnyttelse og større kapacitet af den eksisterende fjernvarmeinfrastruktur.

  • Højere elvirkningsgrader på kraftvarmeværker samt bedre udnyttelse af restvarme i kondenserende kedler.

Et ULTFV koncept medfører desuden en række andre fordele, herunder:

  • Håndtering af legionella-problematikken

  • Understøttelse af smart grid ved delvis afkobling af samtidighed mellem varmebehov og elforbrug

  • Lavere tryktab over installationen på fjernvarmesiden

  • Afkobling af fremløbs- og brugsvandstemperatur.

Projektet tager udgangspunkt i konceptet, testet i tidligere demonstrationsprojekter EUDP 11-1, J. Nr. 64011-0076 og ENS Demonstrationsprojekt: ” Demonstrationsprojektet om varmepumper eller VE-baserede opvarmningsformer”. 2013-2015.

Projektet ønsker at teste ULTFV i nybyggeri med gulvvarme, således at det er muligt at opretholde en lav systemtemperatur året rundt. En lav systemtemperatur året rundt vil gøre det muligt at demonstrere og påvise de fulde fordele ved ULTFV.

Samtidig vil ledningsanlægssiden også blive inkluderet, herunder med henblik på optimering af netinvestering.

I dag udgør anlægsomkostninger til ledningsnet en væsentlig investering ved udvidelse af fjernvarmenettet, primært grundet høje omkostninger til rør- og svejsearbejder. I et område med nybyggeri er der mulighed for at designe ledningsnettet til de lave systemtemperaturer i PEX frem for stål. I dette projekt vil en leverandør af PEX fjernvarmerør deltage med henblik på at få et optimalt designet ULTFV ledningsnet samt udvikling af nye lægningsmetoder til billiggørelse af rørarbejderne.

Modsat fjernvarmeunits designet til LTFV er ULTFV units endnu ikke kommercielle. Ved at demonstrere de fulde potentiale ved ULTFV kan projektet medvirke til at styrke markedet for ULTFV units og bidrage til en kommercialisering af units.

Projektet opdeles i to faser: 1) Analyse samt udvikling, 2) Implementering og demonstration

Projektet vil demonstrere, at ULTFV bidrager til og understøtter en række energipolitiske målsætninger om udbygning af fjernvarme for øget overordnet energieffektivitet, uafhængighed af fossile brændsler, bedre udnyttelse af andre vedvarende energikilder som sol og geotermisk samt anden lavtemperatur overskudsvarme.

Resultater

Den lavere fremløbs- og returtemperatur ved ultra-lavtemperaturfjernvarme (ULTFV) medfører en række fordele
i forhold til traditionel fjernvarme, bl.a.:

  • Mindre varmetab i fjernvarmenettet.
  • Mere effektiv integration af VE-kilder med lav temperatur såsom solvarme og geotermi.
  • Bedre mulighed for udnyttelse af lavtemperatur overskudsvarme.
  • ULTFV kan distribueres fra det eksisterende traditionelle fjernvarmesystems returvand, hvilket giver bedre udnyttelse og større kapacitet af den eksisterende fjernvarmeinfrastruktur.
  • Højere el-virkningsgrader på kraftvarmeværker samt bedre udnyttelse af restvarme i kondenserende kedler.

Projektet har ikke formået at verificere og dokumentere ULTFV-konceptet og dets fordele, grundet manglende
opførelse og tilslutning af nybyggede huse. Til gengæld er der udviklet en ULTFV-unit, som forvarmer brugsvandet med ULTFV og dernæst hæver temperaturen ved hjælp af en varmepumpe, der udnytter energien i ventilationsluften fra huset. Derudover er der blevet demonstreret et nyt rørsystem af fleksible plastikrør der reducerer anlægsomkostningerne.

Key figures

Periode:
2016 - 2019
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
3,52 mio.
Støttebeløb:
3,57 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
7,09 mio.

Kategori

Oprindelig title
Ultra-lavtemperaturfjernvarme i nybyggeri
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
64016-0103

Deltagere

Sweco Danmark (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Sweco Danmark 0.24 mio. 0.36 mio.
I/S NORDFORBRÆNDING 3.05 mio. 3.05 mio.
Thermaflex Nordic 2.33 mio. 0.15 mio.

Kontakt

Kontakperson
Johnny Iversen
Adresse

Granskoven 8

2600 Glostrup