Varmepumper til brugsvand i forbindelse med lavtemperaturfjernvarme

Projektet vil udvikle og demonstrere en særlig varmepumpeløsning, der har flere energimæssige fordele, til brugsvand i forbindelse med lavtemperaturfjernvarme. Der vil bl.a. være markant lavere varmetab fra forsyningsnettet, og effektiviteten af produktionsenhederne øges. Endvidere vil det i lavtemperaturnet være lettere at integrere de vedvarende energikilder som f.eks. solvarme og geotermi, og det bliver lettere at udnytte overskydende varme fra industrien.

Projektets formål har været at bidrage til at fremme udviklingen af lavtemperaturfjernvarme, som har en række fordele frem for traditionel fjernvarme, bl.a. mindre varmetab i nettet samt bedre integration med vedvarende energikilder. Det specifikke formål med projektet har været at analysere egnede koncepter og udvikle og demonstrere en energieffektiv brugsvandsløsning.
Projektbeskrivelse

Målet med projektet er at udvikle en ny type fjernvarmeunit med integreret brugsvandsvarmepumpe. Den højeffektive varmepumpe skal løse en problematik omkring generering af varmt brugsvand ved lavtemperaturfjernvarme (LTFV) på 35-45 grader C. Målet er at udvikle en FVunit, der investerings- og funktionsmæssigt er konkurrencedygtigt, så lavtemperaturfjernvarme i lavenergiområder kan blive konkurrencedygtigt med andre opvarmningsformer. Unitten implementeres, måles og valideres i 5 huse i et nybebyggelsesområde med ca. 45 grader C lavtemperaturfjernvarme. Arbejdsprogrammet er inddelt i 3 faser: 1) En analyse og udviklingsfase 2) En implementering og valideringsfase 3) En formidlingsfase. I første fase er der 3 arbejdspakker (AP): AP1: Problembeskrivelse og afgrænsninger, koncept- og systemanalyser, sammenligning med andre teknologier, potentialevurdering. AP2: Detailanalyse af koncepter, udvælgelse af koncept AP3: Udvikling af optimal unit på funktions og laboratorium niveau. 2 fase: Beskrivelse af demonstrationsområde, udvælgelse af testhuse og kontrolgrupper, praktisk implementering, måling og validering. 3 fase: Formidling af optimalt system og konceptteknisk løsning, formidling af resultater fra implementeringen, artikel til relevante fagblade, seminar for industrien om potentialer, systemer og koncepter. Resultatet skal bruges til at skabe nye markedspotentialer, generere mere viden omkring LTFV samt give forsyningsselskaberne et ekstra værktøj til udbredelsen af fjernvarme

Resultater

Projektet har udviklet og demonstreret en fjernvarme-unit til lavtemperatur fjernvarme med integreret varmepumpe (mikro-booster) til varmtvandsproduktion i husholdninger. I projektet er forskellige koncepter for integration af mikroboosten blevet analyseret. Et direkte forbundet system med varmtvandsbeholderen placeret på primærsiden viste sig mest perspektivrigt. Fordelen ved dette system er bl.a. muligheden for at lagre brugsvand ved relativt lave temperaturer (ca. 50 °C) uden problemer med legionella og med en god exergi-virkningsgrad.

Mikro-boosteren har en COP på ca. 4,5 på flowet igennem den, mens COP for det samlede opvarmningssystem til brugsvand er mange gange højere pga., at den første opvarmning af brugsvandet sker fra fjernvarme fremløb.

Demonstrationsprojektet, som blev implementeret i 4 eksisterende boliger i Birkerød viste, at systemet fungerer som forventet.

Danfoss vil videreudvikle fjernvarmeunitten og markedsføre den kommercielt, når produktet er tilstrækkeligt modent hertil.

Key figures

Periode:
2011 - 2014
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
0,92 mio.
Støttebeløb:
0,92 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
1,84 mio.

Kategori

Oprindelig title
Varmepumper til brugsvand i forbindelse med lavtemperaturfjernvarme
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
64011-0076

Deltagere

GRONTMIJ A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
GRONTMIJ A/S 0.25 mio. 0.37 mio.
Danfoss A/S 0.27 mio. 0.41 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.13 mio. 0.02 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.13 mio. 0.02 mio.
GLADSAXE KOMMUNE 0.14 mio. 0.09 mio.

Kontakt

Kontakperson
Iversen, Johnny
Adresse

Grontmij A/S. W&E: Energy & Efficiency
Granskoven 8
DK-2600 Glostrup
www.grontmij.dk
Iversen, Johnny , 43486060, info@grontmij.dk
Øvr. Partnere: Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Byggeri og Anlæg (DTU Byg); Gladsaxe Fjernvarme; Danfoss A/S; Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Mekanisk Teknologi (DTU Mekanik)